Димитър Вучев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димитър Вучев
български журналист и политик
Димитър Вучев през 2020 г.

Роден

Националност България

Димитър Бойков Вучев e български икономист, журналист и политик. Дългогодишен автор на редица икономически статии и телевизионни предавания и член на Столичния общински съвет.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Димитър Вучев е роден на 25 февруари 1990 година в гр. София.

Възпитаник е на 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо Ламартин“. Бакалавър по политическа икономия и магистър по регионално развитие от Университета за национално и световно стопанство и магистър по финанси от Висшето училище за застраховане и финанси. Специализира публичен финансов мениджмънт към Международния валутен фонд, инвестиции в развиващи се пазари към Световната банка и енергиен мениджмънт към Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Журналистическият му път преминава през списание „Икономика“ (репортер), вестник „Капитал“ (репортер), финансовия портал Investor.bg (заместник главен редактор), телевизия Bloomberg TV Bulgaria (главен редактор), телевизия Bulgaria ON AIR (телевизионен водещ), „Телевизия Европа“ (телевизионен водещ) и Euronews Bulgaria (телевизионен водещ).

От 2019 година Димитър Вучев е общински съветник в Столичен общински съвет от ГЕРБ-СДС. В мандат 2019-2023 е член на Постоянните комисии „Икономика, собственост и дигитална трансформация“, „Образование, култура, наука и културно многообразие“ и „Транспорт и пътна безопасност“ (2019-2021). В периода 2021-2023 година е заместник-председател на Постоянната комисия по „Инженерна инфраструктура и енергийно планиране“.

От 2020 година е председател на Надзорния съвет на Общински гаранционен фонд за малки и средни предприятия към Столична община.

През 2023 година Димитър Вучев става единственият представител от България в годишната селекция на Европейския комитет на регионите „Млади политици на изборни длъжности“.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]