Доменико Скарлати

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Доменико Скарлати
италиански композитор
Доменико Скарлати 
Роден: 26 октомври 1685
Неапол, Италия
Починал: 23 юли 1757
Мадрид, Испания

Джузепе Доменико Скарлати (на ит.: Giuseppe Domenico Scarlatti) е италиански композитор, представител на барока в музиката.

Роден е в Неапол, Италия, като шестото от десетте деца на композитора и учител по музика Алесандро Скарлати. Смята се, че е учил при композиторите Гаетано Греко, Франческо Гаспарини и Бернардо Пасквини, всички от които са оказали голямо влияние върху неговия музикален стил.

Скарлати започва с композиции и органистика в кралската капела в Неапол през 1701 год. През 1709 год. отива в Рим на служба на полската кралица в изгнание Мария Казимиера, където среща Томас Роузингрейв, които по-късно прави възможен горещия прием на сонатите на Скарлати в Лондон. В това време Скарлати вече бил челист. В Рим той композирал няколко опери за театъра на кралица Казимиера. Дори бил и капелмайстор в църквата „Св. Петър“ от 1715 до 1719 год., а по-късно пристигнал в Лондон, за да представи операта си „Нарцис“ в Кралския театър.

През 1720 или 1721 год. Скарлати заминава за Лисабон, където работи като учител по музика на принцеса Мария Магдалена Барбара. После, през 1725 год., се връща в Неапол и по време на едно от посещенията си в Рим през 1728 год. се жени за Мария Катерина Джентили. През 1729 год. той отива в Мадрид за да преподава музика на принцеса Мария Магдалена Барбара, която се омъжва за член на испанското кралско семейство. Така тя става кралица на Испания и Скарлати остава в Испания през следващите двадесет и пет години, през което време му се раждат пет деца.

След смъртта на съпругата му през 1742 год. той се жени повторно за испанката Анастасия Хименес. По време на престоя си в Мадрид Скарлати композира около 500 клавирни сонати. Умира в Мадрид на 71-годишна възраст.