Драгомир (село)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Драгомир)
Направо към: навигация, търсене
Драгомир
България
Red pog.png
Драгомир
Област Пловдив
Red pog.png
Драгомир
Общи данни
Население 355 (ГРАО, 2014-09-15)*
Землище 28,751 km²
Надм. височина 303 m
Пощ. код 4184
Тел. код 0318
МПС код РВ (П)
ЕКАТТЕ 23426
Администрация
Държава България
Област Пловдив
Община
   - кмет
Съединение
Георги Руменов
(БСП)
Кметство
   - кмет
Драгомир
Даниела Русева
(БСП)

Драгомир е село в Южна България. То се намира в община Съединение, Област Пловдив.

География[редактиране | edit source]

Драгомир е разположено в Южен-Централен район, в подножието на Средна гора, в непосредствена близост до язовир „Пясъчник”, Старосел, Копривщица, Панагюрище, Красновски бани, Хисар.

Надморската височина на селото е от 300-499м., като района е хълмист и в комбинация с подходящите почви и климатични условия е добра предпоставка за отглеждането на качествено грозде.

История[редактиране | edit source]

В с. Драгомир се намира църковният храм "Свети Димитър". По сведение на архитекта на митрополията в гр. Пловдив църквата е построена върху основите на стара църква, съществувала още от времето на турско робство. През 2005 година, използвайки основите на вече съществуващият храм "Свети Димитър" родолюбиви драгомирци със собствени пожертвования и дарения възродиха храма отново, който беше осветен на 08.05.2005 г. от Пловдивския митрополит Арсений. Народно читалище "Искра"- с. Драгомир е създадено на 23.10.1931 г. по инициатива на младия учител Петър Боев и някои будни младежи от селото. Библиотеката при читалището към днешна дата разполага с общо 6 750 тома книги. Местни празници и обичаи, провеждани от читалището: "Трифон зарезан"- 14.02.- деня на лозаря се отбелязва с ритуално "зарязване" на лозята, тъй като района по традиция е лозарски. Пролетен карнавал "Джумал"- 22 март / в миналото/. Местен събор- 06.05.- Гергьовден


Загинали през балканската война (1912-1913 г.)

1.Андон Андреев

2. Блако Стойнов Малинов

3. Георги Лулчев Иванов

4. Георги Колев Матов

5. Димитър Виденов

6. Иван Кунчев Лулов

7. Манчо Велков

8. Петър Русев

9. Петър Търкаланов

10. Петко Георгиев Матов

11. Спас Лазаров Гущеров

12. Стоян Пенчев Иванчев


Загинали през 1 световна война (1915 - 1918 г.)

1. Атанас Иванов Иванчев

2. Андон Димитров Боев

3. Атанас Златанов

4. Георги Добрев Нетов

5. Григор Георгиев Зяпков

6. Георги Николов Боев

7. Георги Цоцев

8. Георги Марин

9. Динко Цоцев

10. Димитър Петров

11. Илия Иванов

12. Иван Симеонов

13. Коста Пенчев Иванчев

14. Марин Русинов Стоянов

15. Никола Стойчев Калайджиев

16. Никола Стоянов

17. Никола Виденов

18. Никола Лулов

19. Петко Динков Дончев

20. Петър Ангелов Мирчев

21. Стоян Петков Брандийски


Убити през втората световна война :

1. Марко Георгиев Григоров

2. Пено Георгиев Пенов

3. Петър Костов Стоянов

4. Васил Стоянов Съталийски


Убити като земеделци през (1923-1925 г.):

1. Динко Спасов Матов

2. Слави Маклатинов

3. Атанас Динков

Убити от комунистите:

1. Динко Нисторов Георгиев през 1944 г.

2. Отец Георги Атанасов


Хора , които са лежали в комунистическия лагер в гр. Белене

1. Стоян Николов Атанасов "сирака"

2. Илия Рафаилов

3. Луко Маклатинов и др.

Сред именитите личности от с. Драгомир , Пловдивско , живели и творили през последните 50 г. от хилядолетната история , се нареждат : 1. КМН , доц.д-р. Лидия П. Боева , отдала целия си съзидателен живот на лечение и обучение на хиляди пациенти и възпитаници в университетска болница и в медицинска Академия - София.

 Дъщеря е на учителя на няколко поколения потомци ,на будителя , на апостолстващия по библейски Петър Димитров Боев.

2. Почетният гражданин на Пазарджик , роден в с. Драгомир Иван Димитров Симеонов , р. 1930 г. , удостоен с това звание за активна дейност в работническо - спортни и др. мероприятия през 2012 год. 3. Инж. Димитър Делчев Царев (1947-2007) , завършил ВИМЕС - гр. Русе и АОНСУ - гр. София . В това си качество работеше като I-ви секретар на общ. К на ДКМС , идеологически секретар на общ. К на БКП в гр. Съединение , кмет на същата община и организационен служител към ОК на БКП - гр. Пловдив .

Културни и природни забележителности[редактиране | edit source]

В района около селото са разположени множество лозови масиви, в които преобладават винените сортове: "мерло" и "каберне". В Драгомир се произвеждат едни от най-добрите домашни вина в Пловдивския регион.

Паметници[редактиране | edit source]

В парка на село Драгомир са изградени два паметника. Също така има и паметник в местноста Св. Георги на катастрофиралия на 02.06.1999 самолет с пилоти Майор : Георги Русев и Капитан : Сашо Николов.

Редовни събития[редактиране | edit source]

Традиционният ежегоден събор на селото се провежда на 6 май-Гергьовден.Свети Георги е на особена почит в селото , като неговото име носи и местността , в която се провежда събора с традиционните "борби".

Други[редактиране | edit source]

Интересно е наименованието на една от махалите в селото.Името и е :"Кършията" .Възрастните жители на Драгомир , твърдят , че то е производно от турското-"Кърши яка" (бъл:от другата страна). Поради факта , че за да се стигне да тази махала се минава през мостче, под което тече малка река.

От север средногорските върхове , пазят селото от студените ветрове , а Родопите спират Южняка. В настъпващата нощ забулени в сив воал остават 3-те хълма: "Кара тепе" , "Русински връх" и "Дончова могила" , в пазвите , на което от векове е скътано родното ни село Драгомир , където и да отидем , копнеем за него. Истински подем в културно и духовно развитие на селото дойде , след като за библиотекар и секретар на читалището е назначена Спаска Атанасова Мирчева . Повече от 20 години всички театрални и амодейни състави са минали под нейно ръководство.

През 2011 година е избрана за трети път за кмет на селото Даниела Русева изключителна личност , енергична , находчива жена , човек с интелект. Неслучайно хората и се възхищават , защото по нейно настояване и през нейно кметуване беше докарана питейна вода от 15 км. от град Съединение.

Другата известна личност в селото е поета , общественика , естета , политика - Атанас Ангелов Атанасов , завършил с отличие висшето си образование , написал поемата "Луди млади" , която започва така : "Ситни листа падат вече , двадесето лято отшумя , птичка малка към небето в жал по летото хвръкна" . В село Драгомир е роден и завършва основното си образование проф.д-р Никола Петков Зяпков. Той е известен специалист по алгебра и теория на числата. Автор и съавтор е на пет учебника за университетите и на над 50 научни публикации. Създава научна школа по алгебра в Шуменския университет , която е известна на научните среди в света. В село Драгомир е роден Христо Георгиев Игнатов - световен младежки шампион по Борба.

Външни препратки[редактиране | edit source]