Емил Шкода

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емил Шкода
чешки предприемач
Емил Шкода 
Роден: 19 ноември 1839 г.
Починал: 8 август 1900 г. (60 г.)
Зелцтал, Щирия, Австрия

Емил Шкода (на чешки Emil Škoda) е чешки инженер и индустриалец.

Той учи в Пражката политехника и в Техническия университет в Карлсруе, Германия. След завършваненето си работи основно в Прусия, една от най-напредналите в техническо отношение държави през това време. С избухването на Австро-пруската война през 1866 се оттегля в родния си град Пилзен и става главен инженер на малка машиностроителна фабрика. Три години по-късно, през 1869, той купува фабриката и започва да я разширява, достигайки до огромно предприятие с 4000 работници и 200 техници. Емил Шкода разбира, че неспокойна Европа ще се нуждае от оръжия и залага основно на тази стратегия.

През 1886 Шкода построява железопътна връзка, а през 1890 строи нова фабрика, произвеждаща картечници за австро-унгарската армия. Заводите продължават да се разрастват и през 1899 са реорганизирани в компанията Шкода, известна с производството на оръжие през двете световни войни.

Под негово ръководство започва производство на съоръжения за захарни заводи, пивовари, мелници, мини и др. отрасли. Голяма част от продукцията отива за износ. През 1884 г. построява и модерен стоманодобивен завод и цех за валцоване, чиято продукция е предназначена за развиващата се корабостроителна промишленост в Европа.

Със своята прозорливост Емил Шкода разбира, че времето на големите предприятия с един собственик отминава и решава да привлече външни инвеститори. Така на 12 декември 1899 г. заводите Шкода се трансформират в акционерно дружество, на което Емил Шкода става генерален директор.

Емил Шкода умира на 8 август 1900 г., пътувайки във влак, близо до селцето Зелцтал, Щирия, Австрия.