Ерик Сийгъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ерик Улф Сийгъл
(Erich Wolf Segal)
Роден: 16 юни 1937 г.
Бруклин, Ню Йорк, САЩ
Починал: 17 януари 2010 г.
(на 72 г.)
Лондон, Англия, Обединено Кралство
Професия: писател, сценарист, преподавател (Wolfson College, Оксфорд)

Семейство:
Брак(ове): 1:Карън Мариан Джеймс
Деца: две дъщери
Известен с: "Love story"

Ерик Улф Сийгъл (на английски: Erich Wolf Segal) е американски автор, филмов сценарист и преподавател.

Биография[редактиране | edit source]

Сийгъл, чийто баща е равин, е роден на 16 юни 1937 г. в Бруклин, Ню Йорк. Посещава гимназията Мидууд в Бруклин, пътува и до Швейцария, където учи през лятото. Блестящ студент, дипломира се в Харвард през 1958, завършва като поета на випуска и втория по успех, който произнася словото на латински на годишния акт. Следват магистърска степен и докторат. Бил е професор по сравнителна литература в Йейл. Преподавал е гръцки и латински в Харвард, Йейл и Принстън. През 1967 пише сценария за филма на Бийтълс "Жълтата подводница" (почти непознат днес анимационен филм, изграден изцяло по музика на легендарната ливърпулска четворка), по сюжета на Лий Миноф.

Love Story[редактиране | edit source]

В края на 60-те години, Ерик Сийгъл работи в сътрудничество и по други сценарии. Написва сам романтична история за двама студенти, възпитаници на Харвард и Радклиф, но не успява да я продаде. Все пак, Лойс Уолъс – литературен агент към Уилям Морис – му предлага да преработи сценария в роман. Резултатът е литературното и филмово явление, със заглавие Love Story. Книгата оглавява класацията за продажби на "Ню Йорк Таймс", става най-продаваното произведение в художествена проза за цялата 1970 в САЩ. Преведена е на над двадесет езика по света. Едноименият филм е челната атракция на бокс-офиса за 1971.

Ерик Сийгъл продължава да пише още романи и филмови сценарии, включително и продължението на „Любовна История”, озаглавено „Историята на Оливър“ (1977).

Писателска и преподавателска дейност след Love Story[редактиране | edit source]

Публикува множество научни трудове наред с преподавателската си дейност в университета. Като професор е изнасял цикъл от лекции в университета в Мюнхен, в университета Принстън, както и в Дартмут Колидж. Написал е сериозни научни разработки върху древногръцката и латинската литература. Романът му Последно танго в Харвард (1985), семейна хроника, вдъхновена от харвардския випуск 1958 г., също става бестселър и е отличен с литературни награди във Франция и Италия. "Лекари" е друго негово произведение оглавило класацията за продажби на „Ню Йорк Таймс”.

Умира от сърдечен удар на 17 януари 2010 г. В последните 30 години от живота си страда от Паркинсон.

Семейство[редактиране | edit source]

От 1975 г. Сийгъл е женен за Карън Мариан Джеймс, от която има две дъщери.

Филмография[редактиране | edit source]

Библиография[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за