Жан Иполит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Жан Иполит
френски философ
Роден: 8 януари 1907 г.
Починал: 26 октомври 1968 г. (61 г.)
Jean Hyppolite

Жан Иполит (френски: Jean Hyppolite, Жонзак 1907 - Париж 1968) е френски философ, известен с доброто си познаване на творчеството на Хегел и на други немски философи, и с това, че преподава и образова някои от най-известните мислители от периода след Втората световна война.

Иполит завършва Екол Нормал Сюпериор почти по същото време като Сартър. След като завършва той предприема сериозно изучаване на Хегел, самообучавайки се по немски език, като чете Феноменология на духа в оригинал. През 1939 той излиза със собствен превод - първият на френски език и неговите коментари след това ще станат основа за книгата Генезис и структура на Феноменология на духа (1947). Веднага след края на Втората световна война Алтюсер става професор в Университета в Страсбург, а след това се премества в Сорбоната през 1949 [1].

През 1952 публикува Logique et existence, работа, която най-вероятно има стартиращ ефект за това, което по-късно става известно като постмодернизъм. Тази книга се опитва да свърже хегеловата Феноменология с неговата Логика. С това тя повдига въпроси като тези за езика, битието и различието, които по-късно ще станат запазена марка за новата френска философия в края на 20 век.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Heckman, John. 2000 (1974) Introduction. In Hyppolite, Jean. Genesis and Structure of Hegel's Phenomenology of Spirit. Northwestern University Press: Evanston. pp. xv-xli
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Jean Hyppolite“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.