Изабела Мария д’Есте

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Изабела Мария д’Есте
италианска благородничка
Родена
Починала
1521 г. (1 г.)
ПогребанаФерара, Италия
Герб
Семейство
РодЕсте (династия)
БащаАлфонсо I д’Есте
МайкаЛукреция Борджия
Братя/сестриАлесандро д’Есте
Ерколе II д’Есте
Иполито II д’Есте
Алесандро д’Есте
Елеонора д’Есте
Франческо д’Есте
Природениː
Родриго Арагонски
Джовани Борджия (вероятен)

Изабела Мария д’Есте (на италиански: Isabella Maria d'Este; * 14 юни 1519, Ферара, Херцогство Ферара; † 1521, пак там) е италианска благородничка.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Тя е най-малкото дете на Алфонсо I д’Есте (* 1476 † 1534), херцог на Ферара, Модена и Реджо, и на втората му съпруга Лукреция Борджия (* 1480, † 1519), херцогиня на Ферара, Модена и Реджо, господарка на Непи, господарка на Сермонета и Басиано, херцогиня на Бишелие и княгиня на Салерно. Нейни дядо и баба по бащина линия са херцозите на Ферара, Модена и Реджо Ерколе I д'Есте и Елеонора Арагонска. Нейни дядо и баба по майчина линия са папа Александър VI и метресата му Ваноца Катанеи. Неин вуйчо е Чезаре Борджия, следователно тя е братовчедка на Франческо Борджия. По бащина линия е племенница на Изабела д'Есте и на кардинал Иполито д'Есте.

Има пет братя и една сестра:

Има и един или двама природени братя.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Гробницата на Алфонсо д'Есте, Лукреция Борджия и някои от децата им, Манастир „Корпус Домини“,Ферара .

Детето е наречено Изабела в чест на леля си по бащина линия Изабела д'Есте, омъжена отза Франческо II Гонзага. Тя е родена много слаба и страхувайки се, че може да умре без кръщение, баща ѝ Алфонсо незабавно я кръщава: кръстници са Елеонора дела Мирандола и граф Александро Серафино.

Майка ѝ Лукреция, вече много отслабнала през цялата бременност, се разболява сериозно след раждане. След няколко дни, в които изглежда, че възвръща силите си, тя отново се влошава и умира на 24 юни.

Изабела Мария живее във Ферара още две години и е погребана в манастира „Корпус Домини“ до майка си и брат си Алесандро д'Есте. По-големите ѝ братя Ерколе, Иполито, Елеонора и Франческо достигат пълнолетие и надживяват баща си. Ерколе наследява титлата от баща си, ставайки херцог на Ферара с името Ерколе II.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Isabella Maria d'Este в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​