Крайстчърч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за град Крайстчърч в Нова Зеландия. За града в Англия вижте Крайстчърч, Дорсет.

Крайстчърч
Christchurch
— град —
Знаме
      
Герб
-43.5309° с. ш. 172.6365° и. д.
Крайстчърч
Страна Нова Зеландия
Площ1468 km²
Надм. височина20 m
Население377 200 души (2018 Повишение)
257 души/km²
Официален сайтwww.ccc.govt.nz
Крайстчърч в Общомедия

Крайстчърч на английски: Christchurch е град в Нова Зеландия, най-големият на Южния остров и втори в страната. Има население от 377 200 (по приблизителна оценка от юни 2018 г.).[1]

Градът претърпява серия земетресения, първото от които, на 4 септември 2010 г., е с магнитуд 7,1 по скалата на Рихтер и разтърсва града в 4:35 сутринта местно време. Няма жертви, но разрушенията върху града и неговата инфраструктура са много сериозни. Щетите само от него се оценяват на над 4 млрд. новозелендски долара. Земетресенията продължават до януари 2012 г., като най-разрушителното е в 12:51 ч. на 22 февруари 2011 г. с магнитуд 6,3 по Рихтер, при което 185 души са убити, хиляди сгради в града претърпяват сериозни щети, а няколко централни сгради се срутват. До края на 2013 г., 1500 сгради в града са разрушени и започват проекти за възстановяване и реконструкция.

На 15 март 2019 г. градът е място на терористична атака насочена срещу две джамии, при която са убити 51 души. Денят, по думите на министър-председателя Джасинда Ардърн, е „един от най-мрачните на Нова Зеландия“.

География[редактиране | редактиране на кода]

Градът е разположен между полуостров Банкс и равнините на Кентърбъри, на източния бряг на Южния остров. През центъра на града преминава река Ейвън.

Климатът е умерен, със средни летни температури от 22,5 °С (януари) и зимни от 11,3 °С (юли). Сняг пада средно веднъж годишно, но снежна покривка не се задържа.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Местната икономика е доминирана от селското стопанство, главно овцевъдство. В последните години се развиват и високите технологии (софтуерни и инженерни фирми), за което спомага и наличието на 3 университета в града.

Туризмът също е важен отрасъл. Близостта до ски пистите в курортите на Южните Алпи и наличието на международно летище в града, привличат много туристи.

Личности[редактиране | редактиране на кода]

Починали

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) ((de)) Christchurch, www.citypopulation.de