Кроманьонски човек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Череп на Кроманьонски човек, съхраняван в Музея на човека, в Париж
Tool from Cro-Magnon

Кроманьонският човек е първият известен представител на първобитните хора, анатомически същите като нас, т.е. те са прародителите на съвременния човек. Възникнал е преди 40 хил. години. Техни останки за пръв път са открити в пещерата Кроманьон (на френски: Cro-Magnon), в Дордон, югозападна Франция, откъдето идва и името им. Техните черепни кухини, пръсти, шии, зъби и кости са анатомически същи като на днешния човек. Обемът на черепната му кухина достига 1600 cm3, а ръстът му - 180 cm.

В продължение на 5000-15000 години кроманьонците си съжителстват с неандерталците, от които се различават по устройството на черепа и по това, че са по-ниски и по-масивни, вероятно в резултат на адаптация към студения климат и тежкия начин на живот обусловен от това. Не е ясно дали и доколко са се смесили с тях, но някои учени предполагат, че някои характерстики на бялата раса идват от неандерталците.

Еволюция на човека
Sahelanthropus tchadensis - Orrorin tugenensis
Ardipithecus: A. kadabba - A. ramidus
Австралопитеци
Australopithecus : A. afarensis - A. africanus - A. anamensis - A. bahrelghazali - A. garhi
Paranthropus: P. aethiopicus - P. boisei - P. robustus
Хора и протохора
Kenyanthropus platyops
Homo: H. antecessor - H. habilis - H. rudolfensis - H. rhodesiensis - H. cepranensis - H. georgicus - H. erectus - H. ergaster - H. heidelbergensis - H. neanderthalensis - H. floresiensis - H. sapiens idaltu - Денисов човек - H. sapiens sapiens