Литос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Литос
Останки от булевтериона на Литос
Останки от булевтериона на Литос
Местоположение
Карта
Местоположение в Гърция
Страна Гърция
демМиноас Педиада
Археология
ВидГрад
ЕпохаАнтичност
Литос в Общомедия

Литос (на старогръцки: Λύττος), също и Ликтос (Λύκτος), е древен град-държава в източен Крит. Разположен е на тривърхо възвишение северно от планината Дикти, на 25 km югоизточно от днешен Ираклио.[1] Макар и отдалечен от морето, градът разполага с пристанище, наречено Херсонес. До днес са запазени руини от акведукт и обществени сгради.

Литос е споменат от Омир в Илиадата[2], но най-ранните следи от живот на мястото датират от Архаическата епоха.[1] Основателите му са дорийци, колонисти от Спарта.[2]

Литос се издига през IV в. пр. Хр. като противник на Кносос. Завладян е от кнососците за кратко през 343 г. пр. Хр. и отново по време на войната от 221 г. пр. Хр.[1] Тогава Литос е разрушен, но гражданите му го възстановяват. Градът преживява още един погром през 67 г. пр. Хр. при покоряването на Крит от римляните, но десетилетия по-късно, по времето на Страбон, все още съществува.[2] От Литос до днес са се съхранили статуи на римските императори Траян и Марк Аврелий.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Branigan, K. Lyttos (Xydas) Pedhiadha, Crete. — В: Stillwell, Richard (ред.) и др. The Princeton Encyclopedia of Classical Sites, Princeton University Press, 1976. Посетен на 04.10.2020.
  2. а б в Smith, William (ed.). A Dictionary of Greek and Roman Geography. Vol. II. London, John Murray, 1873, с. 227. Посетен на 04.10.2020.