Луи Вагнер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Луи Вагнер (Louis Wagner)
Louis Wagner
френски автомобилен състезател

Роден
Починал
13 март 1960 г. (78 г.)
Монтлери, Франция
Семейство

Уебсайт
Луи Вагнер (Louis Wagner) в Общомедия

Луи Вагнер (на френски: Louis Wagner) е френски автомобилен състезател, спечелил първите стартове за Голямата награда на САЩ и Голямата награда на Великобритания. Участва и в състезанието за издръжливост 24-те часа на Льо Ман.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Започва своята кариера в моторните спортове като механик в автомобилната фирма „Дарак“, малко по-късно и като състезател.

Още в първото си състезание, старт в белгийските Ардени, се класира на трето място в общото класиране и на първо в клас машини до 400 кг. В периода от 1903 до 1905 година се състезава за „Дарак“, печелейки през 1904 година престижната „Купа Бенет“, след което става официален пилот на италианската автомобилна компания Фиат. С автомобил на Фиат печели купата „Вандербилт“ и състезанието за Голямата награда на САЩ. През 1912 година става втори във Формула Мерцедес.

След края на Първата световна война се завръща в Торино и още в първото състезание завършва трети в състезанието за Голямата награда на Италия. Няколко месеца по-късно вече е пилот в друг италиански производител – Алфа Ромео.

Пилотира кола Ролан Пилен, екипирана от легендите в мотоспорта Антонио Аскари (баща на световния шампион във Формула 1 – Алберто Аскари) и неговия партньор Енцо Ферари. Завършва на четвърто място в Лион, Франция и на второ на пистата Монца.

През 1925 година, зад волана на Пежо, проявява благородна хуманност и спортсменство, спасявайки живота на изпадналия пред неговата кола, катастрофирал пилот. Рискувайки собствения си живот, излиза от трасето, за да окаже първа помощ на колегата си, губейки почти спечелената победа в състезанието „Тарга Фиорио“, на остров Сицилия.

На 44-годишна възраст, през 1926 година, спечелва второ място в състезанието за Голямата награда на Испания. Същата година завършва своята състезателна кариера, при това с победа, в състезанието за Голямата награда на Великобритания (споделена в тандем с Робърт Сенешъл).

Умира в град Монтлери, през 1960 година, на 78-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Louis Wagner wins the 1906 Vanderbilt Cup Race (VanderbiltCupRaces.com)