Максим Бехар

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Максим Бехар е български журналист, бизнесмен, дипломат и PR експерт.

Максим Бехар
български журналист, дипломат, бизнесмен, PR експерт
Максим Бехар 
Роден: 10 декември 1955
Шумен, България


Той е основател и главен изпълнителен директор на M3 Communications Group, Inc. [1], водещa PR компания в България. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на PR агенциите[2] (2009-2011), Председател на Българския форум на бизнес лидерите – [3] (2001-2007), понастоящем член на Борда и на двете организации. Бехар е Председател на Борда на Световния комуникационен форум в Давос[4], Швейцария и вицепрезидент на Световната асоциация на PR агенциите  (ICCO)[5]. Той е и Почетен консул на Република Сейшели в България[6] и почетен гражданин на родния си град Шумен[7].

Максим Бехар основава M3 Communications Group, Inc. през 1994 г.  През 2007 г. M3 Communications Group, Inc. достига финала в категорията „Най-добра PR агенция в света" на The Stevie Awards[8] –  международен конкурс, известен още като „Оскар“ за бизнеса. През 2011 The Holmes Report обяви M3 Communications Group, Inc. за най-добрата консултантска компания в Източна Европа[9].

Член е на Управителния съвет на десетки неправителствени организации, както и на местни и международни бизнес общности.Бехар твърди, че е преподавал в много университети по целия свят и че е автор на стотици статии в сферата на публичните комуникации. Максим Бехар основава M3 Communications Group, Inc. през 1994 г. В момента компанията му е лидер в областта на публичните комуникации и контактите с медиите в България, твърди той. Клиентите на M3 Communications Group, Inc. са повече от 60 международни и местни компании. М. Бехар е ангажиран лично във всички проекти на компанията. Той е част от първоначалната и продължаващата фаза на проучване на всеки клиент. През 2007 г. M3 Communications Group, Inc. достига финала в категорията „Най-добра PR агенция“ в света на Stevie Awards – престижен международен конкурс, известен още като “Оскар“ за бизнеса.

Максим Бехар произхожда от прогресивно семейство на служещи. Баща му Соломон Бехар е заместник-генерален директор на СО „Балканкар”, на заводи „Шкода Мадара” и външнотърговски представител в Прага. Максим загубва рано майка си и твърди, че започва да работи в материалното производство още на 15 години.

Опознал отрано сирашката съдба, след като пропада два пъти на кандидат-студентски изпити в България, Максим Бехар се записва в Икономическия университет в Прага (ЧССР), където получава бакалавърска степен по икономика и научна степен по международни икономически отношения през 1983 година. Преди това той твърди, че е работил 5 години като механик в завод в българската столица София.

Кариерата си на журналист Максим Бехар започва още през 1981 г., а журналистическата професия упражнява в България, ЧССР и Полша до 1991. Сътрудничи или е щатен журналист в отделите за международна информация на органа на чехословашките комсомолци “Млада фронта”, органа на ЦК на ДКМС “Народна младеж”, органа на ЦК на БКП “Работническо дело”.

По това време Максим Бехар има възможността да интервюира много ключови международни фигури, включително президенти, министър-председатели, кралски особи, директори и ръководители на много международни корпорации, твърди сам той. Той създава два филма за Полша и издава книга за полските реформи – “Вторичен инстинкт“, която твърди, че става бестселър (продадени са цели 512 бройки) на българския книжен пазар през 2000–2001 г.

Максим Бехар през 1999 г. продължава образованието си и завършва Пълна корпоративна програма по японски стил на управление в AOTS[10] Център в Йокохама, Япония. През 2011 година завършва пълен курс по чикибойство при легендарния професор Лу Тайс в The Pacific Institute в Сиатъл[11]. Оттогава се занимава и с педагогическо-публицистична дейност в областта на комерсиално-манипулативните стратегии, пример за което е книгата му "111 Правила във Facebook" [11].

През 1992 г.,благодарение на журналистическия си опит и познанства с точните хора, той става съосновател на вестник „Стандарт“[12], един от първите частни всекидневници в България, където е първи заместник главен редактор. В активната журналистика остава до 1995 година.

През 2003 г. основава и става председател на Борда на директорите на M3 Communications College[13] – първия и единствен лицензиран колеж в България за публични комуникации, асоцииран с Manhattan Institute of Management[14], Ню Йорк.

Максим Бехар е първият българин, който през 1999 г. получава пълноправно членство в International Association of Public Relations (IPRA).

Шест години по-късно, през 2005 г., той отново е първият българин, който става пълноправен член на Public Relations Society of America (PRSA).

М. Бехар инициира създаването на Националната асоциация на журналистите за ЕС през 1995 г.

Наред с това, Максим Бехар е член на Управителния съвет и изпълнителен директор на Българския инвестиционен форум от 1997 до 2000 г. През 1999 г. продължава образованието си и завършва Пълна корпоративна програма по японски стил на управление (Full Corporate Program of Japanese Style of Management), AOTS, в Център Йокохама Kenshu, Япония.

През 2001 г. Максим Бехар е избран за председател на Българския форум на бизнес лидерите. В качеството си на председател, той е официалният домакин на Принца на Уелс по време на посещението му в София през 2003 г. и модератор на срещата на Негово Височество с представители на българския бизнес. Председател е два мандата до 2007 г., а понастоящем е член на Управителния съвет и заместник-председател на форума. През 2009 г. той е модератор на пленарната сесия на Годишната среща на WAIPA – Световната асоциация на агенциите за насърчаване на инвестициите, в Милано, Италия. В панела, модериран от него, участват и експерти като проф. Жак Атали, проф. Макс Оте и много други.

През февруари 2010 година Максим Бехар е ключов лектор на Световния форум Communications on Top PR в Давос, Швейцария. По-късно, през месец май 2010 г., участва в Третата международна конференция „PR в интернет“ в Москва. По време на визитата си в руската столица М. Бехар провежда и Майсторски клас в престижния московски бизнес университет MIRBIS (Moscow International Higher Business School).

През 2003 г. Максим Бехар основава и става председател на Управителния съвет на M3 Communications College – първия и единствен лицензиран колеж в България за публични комуникации, асоцииран с Manhattan Institute of Management, Ню Йорк.

Заедно с бившия губернатор на Невада Боб Милър (в момента в затвора за данъчни измами) през 2003 г. той става основател и собственик на най-голямата българо-американска консултантска компания Miller & Behar Strategies, която работи успешно за насърчаване на американските инвестиции в България, както и за предоставяне на повече информация за американската бизнес среда на българските предприемачи.

През 2004 г. Максим Бехар получава годишната награда „Лице на българския туризъм“ от престижното месечно списание „Отдих & Туризъм“ на специална церемония в София.

Една година по-късно списание „Икономика“ присъжда на Максим Бехар своята специална Годишна награда за принос в развитието на бизнес комуникациите. Отличието е едно от най-престижните в областта на бизнес комуникациите в България и за първи път е дадено на PR и маркетинг експерт.

През лятото на 2004 г. той е назначен за Почетен консул на Република Сейшели в България.

Член е на Централния Израилтянски Духовен съвет от 2003 г. до 2011 г.

Максим Бехар активно участва в социалния и културния живот на страната. Той е член на борда на няколко организации, включително на “Джуниър Ачийвмънт България“, на Атлантическия клуб в България, учредител и председател е на Българо-полския бизнес клуб, член на Настоятелството на Фондация “За нашите деца“. Под ръководството на Максим Бехар M3 Communications Group, Inc. стана пълноправен член на Европейския делови конгрес, една от най-влиятелните индустриални общности в Европа. Акцент в кариерата на М. Бехар е ролята му на директор “Преса и връзки с обществеността” през 1998 г. по време на посещението на първата дама на САЩ Хилъри Клинтън в България.

Някои от най-известните компании, които използват услугите му като основен PR консултант, са Амоко Petroleum, Toyota, Microsoft, Nokia, Cisco, „Данон“ и „Солвей“, Mall of Sofia и много други, твърди той.

През ноември 2005 г. Максим Бехар е обявен за Почетен гражданин на родния си град Шумен.

През май 2006 той присъства на вечеря с президента Джордж Буш в Националния музей във Вашингтон в чест на 100-годишнината от създаването на Американския еврейски комитет (AJC).

ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ БКП И ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ

Отрано осъзнат класово, едва 20-годишен Бехар встъпва в редовете на БКП. А на 25-тия си рожден ден, на 10.12.1980 г. се влива в редовете на работническо-селската Държавна сигурност като “агент Димо”, с водещ офицер ст. лейт. Петър Дим. Марков. Структурите, в които е осъществявал сътрудничество Бехар, са ДС, управление VI-III-II (вж. РЕШЕНИЕ № 332/ 20.03.2012 г. на Комисията по досиетата).   Той твърди, че "Нито един документ не бе открит доказващ  тези твърдения"(словоред негов), а в момента съдел институциите за подаване на невярна информация.[15] "

Максим Бехар твърди, че владее осем различни езика: български, английски, чешки, полски и руски език, словашки и сърбохърватски и е начинаещ в испански. Той е и голям фен на всички компютърни иновации и прекарва ежедневно часове наред, сърфирайки в интернет. Любимо хоби му е да трие отрицателните коментари за M3 Communications Group по различните форуми.

Женен е, съпругата му Мила (дъщеря на проф. Веков от АОНСУ и също журналистка в “Работническо дело”) работи за проекта Superbrands България, синът му Михаил е студент в Нов български университет и работи като мениджър на един от най-успешните проекти в групата – www.oneclick.bg. Дъщеря му Ралица учи математика и бизнес науки в Университета в Единбург, Великобритания(не беше ли Шотландия, май?!?).

Максим Бехар започва да шофира отрано, последователно е водач на “Трабант”, “Шкода октавия”, “Лада 2105”, “Deu Espero” и “Хюндай соната”.

Има куче Бруно, порода голдън ретривър.


Бележки[редактиране | edit source]

 1. http://m3bg.com/
 2. http://bapra.bg
 3. http://bblf.bg/
 4. http://www.forumdavos.com/people/2/Maxim+Behar
 5. http://www.iccosummit.org/news.php?news_id=12
 6. http://seychelles.bg/
 7. http://www.bulphoto.com/events/4068/
 8. http://www.stevieawards.com/pubs/iba/awards/171_1829_14120.cfm
 9. http://www.bblf.bg/en/news/477/The+Holmes+Report%3A+Bulgarian+M3+Communications+Group,+Inc.+is+2011+%27Eastern+European+Consultancy+of+the+Year%27
 10. http://www.aots.or.jp/eng/t_prg_j/management/fy/index.html/
 11. Грешка при цитиране: Грешка в етикет <ref>: не е подаден текст за бележките на име :0
 12. http://standartnews.com/
 13. http://m3college.com/
 14. http://mimusa.org/
 15. http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4661311/

Външни препратки[редактиране | edit source]

http://www.sbj-bg.eu/index.php?t=19834

http://www.on-parliament.com/media/2013/06/11/%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BC-%D0%B1%D0%B5%D1%85%D0%B0%D1%80-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B8-%D0%BE%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BD%D0%B0/

http://prnew.info/maksim-behar-moderira-svetovniq-pr-forum-v-parij/