Манифест на романтизма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Манифест на романтизма
The Romantic Manifesto
АвторАйн Ранд
Първо издание1969 г.
САЩ
ИздателствоNew American Library
Оригинален езиканглийски
Жанрестетика
Видсборник

Манифест на романтизма“ (на английски: The Romatic Manifesto) e нехудожествена творба на Айн Ранд, сборник с есета, касаещи същността на изкуството. Публикуван е през 1969 г., а второто преработено издание през 1975 г. По-голямата част от есетата излизат първоначално в „The Objectivist“, с изключение на „Въведение в 93-та година“, което представлява въведение за романа на Виктор Юго. В преработеното издание е добавено есето „Изкуство и Познание“.

В основата на неговия довод стои твърдението на Ранд, че човек не може да създава изкуство, без да вложи в творбата си своята критична оценка и своята философия. Ако артистът се опита да се въздържи от тях, посланието на творбата би придобило детерминистичен или натуралистичен оттенък. Следващият логичен елемент в довода на Ранд е, че наблюдателите на дадена творба ще останат с впечатление за нейното философско послание, единствено въз основа на своите лични ценности, вкоренени в психиката им, независимо от емоционалното въздействие, което творбата оказава върху тях.

Ранд разделя видовете творчество на „валидни“ и „невалидни“ форми. (Фотографията, например, е невалидна за нея (qua art form – като форма на изкуство), защото фотоапаратът записва света точно какъвто е и е ограничен в способността си (ако притежава такава) да носи морално послание извън избора на фотографа за тема на изображението.

Според Ранд изкуството трябва да се стреми да възвишава и величае човешкия дух. Тя критикува натурализма и модернизма в изкуството, докато поддържа романтизма (в изкуството, различен от този във философията, на който тя е противник).

Книгата завършва с кратка история, озаглавена „Най-простото нещо“.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Romatic Manifesto в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]