Матиас Ябс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Матиас Ябс
Matthias Jabs
германски музикант и автор на песни
Матиас Ябс през 2014 г.
Матиас Ябс през 2014 г.

Роден

НационалностГермания
Музикална кариера
СтилХардрок, хевиметъл
ИнструментиКитара
НаправлениеРок музика
Активност1978 – настояще
ЛейбълАр Си Ей“, „Мъркюри“, „Сони“, „Въртиго
Участник вСкорпиънс
Награди„Ехо“, „Световни музикални награди

Уебсайтwww.matthiasjabs.de
Матиас Ябс в Общомедия

Матиас Ябс (на немски: Matthias Jabs), роден на 25 октомври 1955 година в Хановер, Германия, е немски китарист и автор на песни, член на най-успешната германска рок група Скорпиънс.

Той прави китарните сола на повечето песни. Използва предимно китари тип Гибсън Експлорър и дори е създал модел, наречен Експлорър 90, заради тялото, чиито размери са 90% от тези на стандартните Експлоръри. Освен това е прочут със свиренето си на Толк бокс на няколко песни като The Zoo от албума Animal Magnetism, „To Be No.1“ от Eye II Eye, „Money And Fame“ от Crazy World, „Media Overkill“ от Savage Amusement, „Can You Feel It“ от Unbreakable и други.

„Драматичното“ присъединяване[редактиране | редактиране на кода]

Преди присъединяването си към Скорпиънс той е свирил за групите Лейди, Фарго и Дедлок. Но съдбата му се усмихва, когато през 1978 година китаристът на Скорпиънс Улрих Джон Рот напуска групата. Тогава музикантите обявяват кастинг, на който участват над 140 китаристи, и Матиас Ябс е избран.[1] Но първоначалният китарист на Скорпиънс Михаел Шенкер, който е изгонен от ЮЕфО заради проблемите си с алкохола и наркотиците, решава да се върне в групата и се налага Ябс да напусне. Шенкер обаче не се е преборил с пороците си и започва системно да пропуска репетиции и концерти, на които е заместван от Ябс. Шенкер дори припада по време на концерт. Става ясно, че трябва да напусне групата. И така Матиас Ябс окончателно става новият китарист на Скорпиънс. Още с присъединяването си към групата, той извършва истински подвиг. Само за една вечер Матиас научава всички дотогава съществуващи парчета на бандата и на следващия ден свири пред 55-хилядна публика, когато Скорпиънс са подгряваща група на Дженезис.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((de)) Сирж, Марко. Кастингът за Матиас Ябс // Интервю с Франсис Буххолц. metal-rules.com, 15 януари 2007. Архивиран от оригинала на 2013-10-17. Посетен на 18 февруари 2010.