Улрих Джон Рот

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Улрих Рот)
Улрих Джон Рот
Ulrich Roth
германски китарист
Роден
Музикална кариера
Стилблус рок
Инструментикитара
Активностот 1968 г.
Участник вСкорпиънс“, „Електрик Сън

Уебсайтwww.ulijonroth.com
Улрих Джон Рот в Общомедия

Улрих Джон Рот (на немски: Uli Jon Roth) е германски музикант, известен повече като Ули Джон Рот. Той е един от първите, които допринасят за стила нео-класически метъл, а също така и основател на Скай академията и китарите Sky.

Кариера[редактиране | редактиране на кода]

В началото на 70-те години на 20 век Рот сформира група, наречена „Дон Роуд“. През 1973 г. Майкъл Шенкер напуска „Скорпиънс“, за да се присъедини към „Ю Еф Оу“. Останалите двама членове на „Скорпиънс“ Рудолф Шенкер и Клаус Майне се обединяват с четири от членовете на „Дон Роуд“ (Ули Джон Рот, Ахим Киршинг, Франсис Буххолц и Юрген Розентал), като решили да свирят под името Скорпиънс, тъй като било по-известно.

Така Рот става водещ китарист, основен текстописец и в някои случаи основен вокал на „Скорпиънс“ и в периода 1974 – 1977 групата издава четири студийни албума. През 1978 г. излиза концертният Tokyo Tapes, записан в Япония и продаден в почти милион екземпляра, получил златен сертификат в няколко страни. Въпреки това Рот напуска групата малко преди излизането на албума.

Той основава собствена група „Електрик Сън“, която съществува от 1978 до 1985 г. и издава три албума. Първият от тях Earthquake (1979) е посветен на Джими Хендрикс. Вторият албум е издаден две години по-късно; Fire Wind (1981) е посветен на Ануар Садат (президент на Египет, който се опитва да поддържа мира в Близкия изток) и включва песента „Enola Gay“ за атомните бомбардировки над Япония. През 1985 г. излиза последният албум на Електрик Сън, озаглавен Beyond the Astral Skies, който е посветен на Мартин Лутър Кинг.

След 1985 г. Рот навлиза в нова фаза на творчеството си и композира четири симфонии, два концерта и понякога свири със симфонични оркестри в Европа. От този момент Рот използва името Ули Джон Рот за последвалите албуми и концертни изяви.

През 1998 г. европейското турне на G3 включва Рот, като другите двама китаристи са Джо Сатриани и Майкъл Шенкер. На концерта на Уембли в Лондон се включва и Брайън Мей.

През 2001 г. Рот свири на фестивала в Донингтън, като концертът е записан и издаден на DVD.

През 2006 г. на фестивала във Вакен Рот свири със Скорпиънс на една сцена, заедно с други двама бивши членове на групата. Обявена като „Нощ, която ще се запомни, пътуване във времето“ групата изпълнява парчета от периода си с Рот, повечето от които не са свирени на сцена от напускането на китариста през 1978 г. Концертът е филмиран и издаден на DVD. Въпреки че е обявен като единствен концерт, успехът му прави възможни още няколко такива изпълнения на последващи турнета.

Улрих Рот през 2015 г. в Хамбург.

На 2 юни 2007 г. Рот участва като гост на концерт на „Смашинг Пъмпкинс“ по време на фестивала Рок ам Ринг. Заедно с тях изпълнява песните „Glass And The Ghost Children“ и „Gossamer“ и с двамата китаристи на групата импровизират повече от 30 минути. На 26 февруари 2008 г. той отново свири с групата, по повод завръщането им в Германия.

През 2007 г. Рот започва работа върху нов албум, който трябва да излезе през следващата година. Заглавието е Under A Dark Sky и е първото официално издание на дългоочакваната серия „Симфонични легенди“ – музикален цикъл, написан от Рот, който обхваща проекта Sky of Avalon. Първите изпълнения от албума са изнесени на 18 юли 2008, по време на първото участие на Рот в Нова Зеландия. Under A Dark Sky излиза официално на 20 август 2008 г. в Япония, а в Европа и САЩ месец по-късно, на 20 септември 2008 г.

Китарата Sky[редактиране | редактиране на кода]

През 80-те години Рот поръчва на британски лютиер да му направи китара с повече прагчета. Рот има (или е имал) поне пет такива китари. Първите две имат съответно 36 и 42 прагчета, а третата няма такива и е използвана в албума Beyond the Astral Skies. Всички китари с прагчета имат по-дълъг и широк гриф, който е леко издълбан, за да се постига по-драматичен вибрато ефект (предпочитан от нео-класическите китаристи). Китарите са с по четири адаптера, направени от Джон Орам, като на една от китарите адаптерът е скрит под 24-тото прагче. Китарите Mighty Wing (Мощно крило) и Destiny (Съдба) имат по седем струни, като допълнителната е долно си. Американската компания 18th Street Guitars прави 50 копия на Скай китара през 2004 г., всяка от които струва 18 000 долара.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Рот е обвързан с Моника Данеман (състезателка по фигурно пързаляне и художничка), която е била приятелка на Джими Хендрикс в периода преди смъртта му. Рот и Данеман работят заедно по редица песни, включително We'll Burn the Sky от албума на „Скорпиънс“ Taken by Force (1977). Освен това Данеман рисува обложките за всички албуми на „Електрик Сън“.

През 1996 г. Данеман е порицана за неуважение към британския съд да не нарича Кати Ичингам „закоравяла лъжкиня" и да я обвинява в участие в смъртта на Джими Хендрикс. Ичингам иска от съда да затвори Данеман, но тя е освободена. Два дни по-късно Моника Данеман е открита задушена с въглероден моноскид, изведен от ауспуха на нейния Мерцедес-Бенц, близо до вилата ѝ в Сийфод, Източен Съсекс. Рот посвещава последващите си творби на нея.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Със Скорпиънс[редактиране | редактиране на кода]

С Електрик Сън[редактиране | редактиране на кода]

Соло[редактиране | редактиране на кода]

Издадени[редактиране | редактиране на кода]

Неиздадени[редактиране | редактиране на кода]

Видеография[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Uli Jon Roth“ и страницата „Ulrich Roth“ в Уикипедия на немски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.