Маха Чакри (бронепалубен крайцер, 1892)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Маха Чакри“
มหาจักรี
Бронепалубният крайцер „Маха Чакри“
Флаг Тайланд
Клас и типБронепалубен крайцер
ПроизводителЛейт, Великобритания.
Служба
Спуснат на вода27 юни 1892 г.
Влиза в строй1893 г.
Изведен от
експлоатация
утилизиран през юни 1916 г.
Състояниеизвън експлоатация
Основни характеристики
Водоизместимост2500 t (нормална)
Дължина88,4 m
Ширина12,0 m
Газене4,19 m
Броняна палубата: 51 mm
Задвижване2 парни машини с тройно разширение;
5 огнетръбни котли
Мощност3000 к.с. (2,2 МВт)
Движител2 гребни винта
Скорост15 възела
(27,78 km/h)
Далечина на
плаване
Запас гориво: 280 t въглища
Екипаж318 души
Въоръжение
Артилерия4x1 120 mm;
10x1 47 mm
Други6 картечници
„Маха Чакри“ в Общомедия

Маха Чакри (на тайски: มหาจักรี; на английски: Maha Chakri) е бронепалубен крайцер. Построен във Великобритания за ВМС на Сиам (от 1939 г. Тайланд). По своите характеристики към момента на влизането му експлоатация съответства на крайцерите от 2-ри ранг в Кралските ВМС на Великобритания, но бързо остарява.

История на службата[редактиране | редактиране на кода]

През цялата си служба, до нейния край през 1916 г., крайцерът се използва като като кралска яхта. През 1897 г. извършва плаване с краля на Тайланд в страните на Западна Европа. Посетител на кораба е и кралица Виктория.

Изваден е от състава на флота и изпратен за разкомплектоване в Япония. Парните машини и част от оборудването са демонтирани и поставени на новата кралска яхта със същото име, построена от корабостроителницата на „Кавасаки“ през 1918 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Маха Чакри (бронепалубный крейсер)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​