Миклош Хорти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Миклош Хорти
държавен глава на Унгария
Миклош Хорти 
Роден: 18 юни 1868
Кендереш, Унгария
Починал: 9 февруари 1957
Ещорил, Португалия

Миклош Хорти (на унгарски: Horthy Miklós) e унгарски политик - регент на краля (фактически държавен глава) на Унгария между 1 март 1920 г. и 16 октомври 1944 г., и преди това австро-унгарски висш морски офицер и командващ унгарските въоръжени сили.

Миклош Хорти е контраадмирал, последният главнокомандващ на австро-унгарския флот до 31 октомври 1918 г. (Австро-Унгария, за разлика от следвоенна Унгария, има излаз на море), когато той е предаден на новообразуваното Кралство на сърби, хървати и словенци.

По времето на Хорти Унгария продължава да бъде кралство, но престолът е овакантен (след официалното отхвърляне на последния крал Карл IV, който едновременно е и император на Австрия под името Карл I). Така Миклош Хорти всъщност става адмирал без флота и регент в кралство без крал.

По негово време от Унгария са депортирани 437 хиляди унгарски евреи в германски концентрационни лагери. Въпреки това, по настояване на Сталин, никога не е бил подвеждан под отговорност, изслушван е от Нюрнбергския международен трибунал само като свидетел. След това се оттегля в Португалия, където живее до смъртта си през 1957 г.

Вижте също[редактиране | edit source]