Олимп (Марс)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Олимп.

Олимп заснет от космическият апарат Марс Глобъл Сървейър.

Марс, наричана още Червената планета, е интересна за хората още от древността. Има много въпроси свързани с Марс, които ни вълнуват: марсианските бури, пирамидите, лицето, има ли вода на Марс, има ли живот на Марс... Сред тях са и вулканите на Марс. 

Марсианските вулкани са най-високите в слънчевата система, като най-високият достига 27км. Те свидетелстват, че до неотдавна планетата е била активна, а може би и още е. На Марс има над 20 наименовани вулкана, като 5 от тях са гигантски. 

Обширна част от северното полукълбо на планетата е заета от зоната Тарсис (Tharsis). Тя е с диаметър 5000км и е осеяна с кратери. Там се намерат и 4 големи вулкана. 

Вулкани в зоната Тарсис (Tharsis):  * Олимп (Olympus Mons)  * Ascreus Mons  * Pavonis Mons  * Arsia Mons 


Друга група вулкани е открита и на зоната Елисейски полета (Elysium Planitia). 

Вулкани в зоната Елисейски полета (Elysium Planitia):  * Elysium Mons  * Albor Tholus  * Hecates Tholus 


Най-големият вулкан е Мон Олимп или просто Олимп. Той е забелязан за първи път преди малко повече от сто години от известния италиански астроном Джовани Скиапарели (1835-1910). Всъщност той видял малка бяло петно, без да предполага че това е вулкан и затова го нарекъл Nix Olimpica (Снеговете на Олимп). 

Статистическа информация за вулкана Олимп:  Височина: 27,3км (от основата); за сравнение най-високият вулкан на земята - Мауна Лоа на Хаваите е едва 15км (също от основата си, на морското дъно).  Ширина при основата: 500-600км  Особености:  вертикални склонове високи до 4км  калдери (големи кратери с вулканичен произход) през които някога е текла лава 

Според астрономите на Марс е имало 5 значими изригвания, които са оформили днешния облик на планетата. 

Предполагаем период на изригванията:  * преди 3,5 млрд.г.  * преди 1,5 млрд.г.  * преди 400-800 млн.г.  * преди 200 млн.г.  * преди 100 млн.г. 

Учените датират изригванията според броя кратери (образувани от сблъсъци с метеорити), като се приема, че колкото повече са кратерите, толкава по-древна е повърхността. но не всички учени приемат този метод на датиране. Той не се мята за достатъчно сигурен, тъй като броя на кратерите на Марс непрекъснато расте. 

Специалисти твърдят, че три от вулканите на Марс не са угаснали, а просто дремят. Те са стигнали до този извод, сравнявайки ги с вулканите на Хаваите и имайки предвид, че някои са изхвърляли лава допреди 2млн.г. 

Източници[редактиране | edit source]