Пенка Мъглова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пенка Мъглова
български физик
Родена

Националност България
Учила вПловдивския университет
Научна дейност
Работила вИКИТ при Българската академия на науките
Титладоктор на физическите науки
Членува вСъюз на учените в България
Съюз на физиците в България
Семейство
СъпругАлексей Стоев

Пенка Влайкова Мъглова – Стоева (още Пепа Мъглова) е български физик, професор и доктор на физичеките научки, научен сътрудник в Централната лаборатория по слънчево – земни взаимодействия (днес ИКИТ) при Българската академия на науките, Филиал Стара Загора и от септември 2020 година вице-президент на Европейското общество за астрономия и култура[1]. Автор е на над 225 публикации в България и чужбина. Областите в които са специализирани нейните изследвания са кометни и планетни атмосфери, слънчева корона, слънчева и геомагнитна активност, слънчево-земни връзки, спелеология и археоастрономия.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 март 1954 г. в Стара Загора. Завършва физика в Пловдивския университет “Паисий Хилендарски” през 1976 г. През 2001 г. защитава докторат в областта на „Физика на океана, атмосферата и околоземното пространство“ на тема „Спектрометрия на праховия континуум и хидроксила в ултравиолета на Халеевата комета“[2].

Започва научната си кариера в Института за космически изследвания при Българската академия на науките, Международен ситуационен център, Стара Загора, където работи с учени като Кирил Серафимов, Митко Гогошев и Борис Комитов.

Съпруга е на Алексей Стоев, с когото заедно изследват геомагнитната активност на територията на Цареви порти, скалното светилище Каялийските скали, мегалитната арка при Скрибина, Кара таш и много други археологически обекти в България.

Източници[редактиране | редактиране на кода]