Питърхед

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Питърхед
— град —
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластАбърдийншър
Население19 270 души (2016 г.)
Официален сайтwww.visitpeterhead.com
Питърхед в Общомедия

Питърхе́д (на английски: Peterhead, на гаелски Ceann Phàdraig и Inbhir Ùigidh) е пристанищен град в Североизточна Шотландия.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположен е на брега на Северно море в област Абърдийншър. Областният център Абърдийн се намира на 34 km на юг от Питърхед. Съседният по крайбрежието град Фрейзърбърг се намира на 18 km на север от Питърхед. На запад от Питърхед на около 45 km по въздуха, поради липса на пряк път се намира град Хънтли. Население 17 560 жители от преброяването през 2004 г. [1] Архив на оригинала от 2012-01-25 в Wayback Machine..

История[редактиране | редактиране на кода]

Изглед от 1976 г. на улица „Брод Стрийт“ и сградата на кметството (в средата с часовниковата кула) в Питърхед

Основан е през 1587 г. от Джордж Кийт, 5-ият граф Маршал и неговия брат Робърт. По това време градът е наброявал около 50 жители. През 1770 г. Джон Смийтън построява южното пристанище, а през 1820 г. Томас Телфорд разработва северното пристанище. От 1820 г. пристанището става едно от двете китоловни пристанища на Великобритания, заедно с пристанището на английски град Хъл. През 1857 г. пристанището на Питърхед достига своя връх като разполага с 32 китоловни кораба. От 1888 г. започват подобрителни работи по пристанищата. Построяват се няколко вълнолома, като най-дългият от тях е 900 m. Постепенно уловът на китове спада и се преминава към улов на херинга. Уловът на херинга претърпява своя връх през 1890 г. По това време броят на плавателните съдове в Питърхед е бил около 580. От 1987 г. Питърхед е най-голямото британско пристанище за улов на Морска бяла риба.

Икономика[редактиране | редактиране на кода]

Основен отрасъл в икономиката на града е риболовът. Питърхед и съседният пристанищен град Фрейзърбърг израстват заедно като едни от първите риболовни пристанища на Шотландия. Днес пристанището освен за риболов се ползва и за нефтена база на Северно море.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Зимен изглед от търговската улица към пристанището на Питърхед

Архитектурата на по-голямата част от сградите и предимно в централната част на града е в типичния за повечето шотландски градове стил от тесни каменни сгради най-често от 2 до 4 етажа със стръмни покриви и високи комини, строени през 18-19 век. В покрайнините на града има жилищни и производствени сгради построени през втората половина на 20 век. Също през втората половина на 20 век започва строителството на панелни и тухлени жилищни блокове с височина от 2 до 4 етажа.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името ФК Питърхед. Редовен участник е в третия ешелон на шотландския футбол Шотландската втора дивизия.

Личности, родени в Питърхед[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]