Порнографски актьор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Порноактрисата Джена Джеймисън – определяна като "Кралицата" на порното
Тори Блек – първата двукратна носителка на наградата на AVN за изпълнителка на годината

Порнографски актьор/актриса е човек, който играе или изпълнява роля в порнографски филм. Широка популярност е придобило и названието „порно звезда“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Американката Линда Лъвлейс се счита за първия световно признат порнографски актьор с участието си във филма Deep Throat от 1972 г. Успехът на този филм, който в световен мащаб реализирал стотици милиони долари приходи, насърчил заснемането на повече порно филми и афиширането на актьорите, които участват в тях.[1] По тои начин през 70-те години на двадесети век популярност придобиват и имената на порно актристе Мерилин Чеймбърс (Behind the Green Door) и Джорджина Спелвин (The Devil in Miss Jones).[2]

В началото на 70-те години на двадесети век съдът в щата Калифорния, САЩ приема решение, което признава разликата между порнографията и проституцията. Калифорнийският съд приема, че сексуалния акт в порнографията е част от актьорското изпълнение на съответния актьор и не представлява проституция. Именно това решение превръща в следващите няколко десетилетия щата Калифорния в световния център на порноиндустрията.

През 90-те години на двадесети век порнографията набира популярност и в Европа и по-конкретно в държави като Франция, Унгария, Чехия, Словакия, Русия, които дават на света редица известни порно актьори и актриси, като някои от тях дори пробиват и в САЩ.

Сред най-известните порнографски актриси в края на 90-те години и началото на 21-ви век са: Джена Джеймисън, Джена Хейз, Ашлин Брук, Джеси Джейн, Тори Блек, Боби Стар, Лекси Бел, Саша Грей, Беладона.[3]

Автобиографии[редактиране | редактиране на кода]

Редица порнографски актьори и актриси са написали автобиографии, сред които могат да бъдат посочени:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. How Deep Throat star Linda Lovelace's tragic life was a very modern morality tale
  2. That Old Feeling: When Porno Was Chic
  3. The Dirty Dozen: Porn's Most Popular Stars