Принцеса Анастасия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Принцеса Анастасия
Anastasia
РежисьориДон Блът
Гари Голдман
ПродуцентиДон Блът
Гари Голдман
СценаристиСюзън Готие
Брус Греъм
Боб Цудикер
Нони Уайт
Адаптация
Ерик Тучман
Базиран наАнастасия
от Артър Лоранс
Анастасия
от Марсел Море
В ролитеМег Райън
Джон Кюсак
Келси Грамър
Кристофър Лойд
Ханк Азария
Бернадет Питърс
Кирстен Дънст
Анджела Лансбъри
МузикаДейвид Нюман
МонтажБоб Бендър
Фиона Трейлър
Филмово студиоФокс Фемили Филмс[1][2]
Фокс Анимейшън Студиос[3]
РазпространителТуентиът Сенчъри Фокс[2]
Премиера14 ноември 1997
(Зигфелд Тиътър, Ню Йорк)
Времетраене94 минути[4]
СтранаСАЩ[2]
ЕзикАнглийски
Бюджет$53 милиона[5]
Приходи$140 милиона
Външни препратки
IMDb Allmovie
Принцеса Анастасия в Общомедия

Принцеса Анастасия (на английски: Anastasia) е американски анимационен музикален исторически фентъзи филм от 1997 г., продуциран и режисиран от Дон Блът и Гари Голдман по сценарий от Сюзън Готие, Брус Греъм, Боб Цудикер и Нони Уайт и адаптация от Ерик Тучман. Филмът е озвучен с гласовете на Мег Райън, Джон Кюсак, Келси Грамър, Кристофър Лойд, Ханк Азария, Бернадет Питърс, Кирстен Дънст и Анджела Лансбъри. Базиран на легендата за великата княгиня Анастасия Николаевна от Русия, най-малката дъщеря на последния руски император Николай II, и се развива в алтернативна версия от 1926 г., филмът проследява осемнадесетгодишното сираче с амнезия, Аня, която, надявайки се да намери някаква следа от своето минало, застава на страната на двама измамници, които искат да я предадат като велика княгиня на бабата на Анастасия по бащина линия, овдовялата императрица Мария Фьодоровна, сред слуховете, че великата княгиня се е спасила от екзекуцията на императорското семейство. Филмът е базиран на едноименния филм от 1956 г., който от своя страна е въз основа на пиесата на Марсел Море, като в тази версия е добавен магически овластеният Григорий Распутин като антагонист.

Принцеса Анастасия е първият анимационен филм на Туентиът Сенчъри Фокс, продуциран от собственото му анимационно подразделение, Фокс Фемили Филмс, чрез анимационното студио Фокс Анимейшън Студиос. Премиерата на филма е в Зигфелд Тиътър в Ню Йорк на 14 ноември 1997 г. и е пуснат в САЩ на 21 ноември. Филмът получава като цяло положителни отзиви от критиците, които хвалят анимацията, гласовите изпълнения и саундтрака, въпреки че привлича критики от някои историци за фантастичния преразказ на великата княгиня. Филмът печели 140 милиона долара в световен мащаб, което го прави най-печелившият филм от Блът и Фокс Анимейшън Студиос. Лентата получава номинации за няколко награди, включително за най-добра оригинална песен и за най-добра музика на 70-те награди на Академията.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

През 1916 г. император Николай II е домакин на бал в Екатерининския дворец. Майка му императрица Мария Фьодоровна им идва на гости от Париж и подарява на 8-годишната си внучка Анастасия малка музикална кутийка и колие, на което е изписано „Заедно в Париж“. Балът е прекъснат изведнъж с пристигането на Григорий Распутин – магьосник, който е бил изгонен от двореца заради предателство (бил продал душата си в замяна на сатанинска реликва, която използва, за да направи проклятие над семейство Романови). Само Мария и Анастасия са имали възможност да избягат, благодарение на младо момче от прислугата на име Димитри, който им показва тайна врата в стаята на Анастасия. Распутин се изправя срещу Анастасия и Мария, но пада в леда и се удавя. Мария и внучката ѝ успяват да настигнат движещ се влак, но само Мария успява да се качи, докато Анастасия пада и си удря главата на платформата.

Десет години по-късно Русия е под комунистическа власт и Мария публично предлага десет милиона рубли, за този който доведе внучка ѝ. Димитри, сега мошеник, и приятелят му Владимир започват да търсят момиче, което да прилича на Анастасия, да го представят на Мария в Париж и да вземат наградата. Някъде там Анастасия е под името „Аня“ и напуска селското сиропиталище, където е пораснала, след като си е изгубила паметта. Тя отказва работа в рибена фабрика, за да отиде в Санкт Петербург, след като колието ѝ я вдъхновява да търси семейството си в Париж, придружавана от бездомно кученце, което тя нарича Пука. В безлюдния палат се среща с Димитри и Владимир, които се впечатлени от приликата ѝ с „истинската“ Анастасия и решават да я вземат със себе си.

Барток, слугата-прилеп на Распутин, е наоколо и забелязва спящата лампа на господаря си, която започва да се събужда, заради присъствието на Аня. Лампата го дърпа към преддверие на Ада, където Распутин е съществувал след смъртта си. Разгневен да чуе, че Анастасия е избягала от проклятието му, той праща демонични духове от лампата си, за да я убият.

Аня, Димитри и Влад стигат до Париж и отиват да се срещнат с Мария, но Аня трябва да бъде изпитана от първата братовчедка на Мария – София, за да определи самоличността ѝ. Димитри и Владимир са научили Аня на всички отговори, но когато Аня казва, че едно момче от двореца я е спасило като е отворило една стена, двамата осъзнават, че това е истинската Анастасия. Убедената Софи ѝ казва, че може да се срещне с Мария след руския балет, но Мария отказва да я види, поради факта, че е била измамена много пъти от други двойнички. Ужасена от това, че Димитри я е използвал, Аня излиза. Той се опитва да промени намерението на Мария, защото се е влюбил в Аня, като ѝ показва музикалната кутия, която е открил след бягството им. Паметта на Аня се връща, докато говори с Мария и след като използва колието ѝ, за да отключи музикалната кутия и запяват заедно приспивната песен, която пее.

На следващия ден Мария предлага на Димитри паричната награда, но за нейна изненада той я отказва и напуска, за да замине за Русия, убеден, че не може да бъде с Анастасия. Тази вечер на тържеството в чест на завръщането на Анастасия Мария ѝ казва, че Димитри не е взел наградата и я оставя с мислите си. След това Анастасия се разхожда в градина към моста Александър III, където е нападната от Распутин. Димитри се връща, за да я спаси, но е ранен и изпада в безсъзнание. Анастасия успява да убия Распутин, като му счупва лампата с крака си.

След това, Димитри и Анастасия се сдобряват; двамата избягват и Анастасия изпраща писмо за сбогом на Мария и Софи, в което им обещава, че ще се върне някой ден. Филмът свършва, показвайки ни целуквата на двойката, която отплава от Париж с Пука. Подобреният Барток поглежда и бързо се влюбва в женски прилеп, който се промъква и го целува.

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Песни[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Някога през демекври (пролог)“ – младата Анастасия и Мария, изпълняват Мария Русалиева и Ралица Ралинова
  2. „Слух в Санкт Петербург“ – хор, Владимир и Димитри, изпълняват Кирил Чобанов и Богомил Спиров
  3. „Път назад“ – Анастасия, изпълнява Елена Павлова
  4. „Ти ще можеш всичко“ – Владимир, Анастасия и Димитри, изпълняват Кирил Чобанов, Богомил Спиров и Елена Павлова
  5. „В тъмнина и в мрак“ – Распутин и хор от прилепи, изпълнява Христо Мутафчиев
  6. „Париж държи ключът (към сърцето ти)“ – Софи, Димитри и хор, изпълнява Василка Сугарева и Богомил Спиров

Синхронен дублаж[редактиране | редактиране на кода]

РоляИзпълнител
АнастасияСилвия Лулчева (диалог)
Елена Павлова (вокал)
ДимитриСветозар Кокаланов (диалог)
Богомил Спиров (вокал)
ВладимирЦветан Ватев (диалог)
Кирил Чобанов (вокал)
РаспутинХристо Мутафчиев
БартокИван Райков
СофияВасилка Сугарева
Малката АнастасияСилвия Лулчева (диалог)
Ралица Ралинова (вокал)
Императрица МарияМария Русалиева
Император НиколайГеорги Тодоров
ФлегменковаЛидия Вълкова

Ансамбли и характери[редактиране | редактиране на кода]

Йорданка Илова
Ася Рачева
Лина Темелкова
Христо Мутафчиев
Цанко Тасев
Анатоли Божинов
Тодор Янкулов
Асен Аврамов

Хорове[редактиране | редактиране на кода]

Театър 13, Гласове от хора на БНР
Гласове от хора на ДМТ „Стефан Македонски“
Репетитор на солистите
и ансамблите
Мария Момирова

Екип[редактиране | редактиране на кода]

ОбработкаАрс Диджитал Студио (1998)
ПреводЦветелина Николова
Превод на текста на песните
Музикална подготовка на ръководство
Асен Аврамов
Подбор на артиститеЧавдар Монов
Питър Линдорфър
Подбор на солиститеАсен Аврамов
Питър Линдорфър
Редактор
Режисьор на дублажа
Чавдар Монов
ТонрежисьориВенислава Николова
Благомир Алексиев
Дигитална обработка
Монтаж
Венислава Николова
МишунгБлагомир Алексиев
Изпълнителен продуцентАсен Аврамов

Втори дублаж[редактиране | редактиране на кода]

На 1 януари 2012 г. bTV излъчи филма с войсоувър дублаж. Екипът се състои от:

Озвучаващи артистиЛидия Вълкова
Силвия Лулчева
Светозар Кокаланов
Иван Райков
Цветан Ватев
ПреводачРадостина Стойчева
ТонрежисьорГалина Наумова
Режисьор на дублажаЧавдар Монов

Трети дублаж[редактиране | редактиране на кода]

На 11 април 2020 г. се излъчва по Fox Life с войсоувър дублаж на Андарта Студио. Екипът се състои от:

Превод Габриела Георгиева
Редактор Милена Павлова
Тонрежисьор Надежда Иванова
Режисьор на дублажа Чавдар Монов
Озвучаващи артисти Гергана Стоянова
Даниела Йорданова
Илиян Марков
Живко Джуранов
Момчил Степанов

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Petrikin, Chris. Fox renamed that toon // Variety. February 18, 1998. Архивиран от оригинала на April 2, 2019. Посетен на February 11, 2022.
  2. а б в Anastasia (1997) // AFI Catalog of Feature Films. Архивиран от оригинала на December 26, 2021. Посетен на December 26, 2021.
  3. Kelly, Patrice. 'Anastasia' is now on Disney Plus and 90s kids are freaking: The best tweets // December 11, 2020. Архивиран от оригинала на November 12, 2021. Посетен на February 2, 2022.
  4. ANASTASIA (U) // British Board of Film Classification. December 5, 1997. Архивиран от оригинала на October 6, 2014. Посетен на March 19, 2013.
  5. Ask Us // Архивиран от оригинала на 2000-09-14. Посетен на 2024-03-10. Anastasia was 53 million