Пълнолуние

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Пълнолуние, наблюдавано от Земята
Пълнолуние, снимано от космическия апарат Галилео на 7 декември 2009 г. CCD камерата е заснела цветове, недоловими от човешко око.

Пълнолунието е лунна фаза, която се появява, когато Земята е между Слънцето и Луната. Или по-точно – пълнолуние има, когато геоцентричните истински географски ширини на Слънцето и Луната се различават със 180 градуса, тоест Луната е в противостоене на Слънцето.[1] По това време, както се наблюдава от зрители на Земята, полукълбото на Луната, обърнато към Земята, е почти изцяло обляно от слънчева светлина и изглежда кръгло. Само по време на пълнолуние другата страна на Луната (невидима от Земята) е напълно скрита от Слънцето.

Времето между еднаквите фази на Луната е средно 29,53 дни, така че пълнолунието почти винаги е на 14 или 15 число от лунния месец в тези календари, които започват с новолуние.

Фолклор[редактиране | редактиране на кода]

Рисунка на върколак от 1806 г. Според легендите и митологиите върколаците приемат своята вълча форма и са активни при пълнолуние.

Пълнолунието традиционно се свързва с временно безсъние, лудост и някои „магически феномени“ като събуждането на върколаците. Психолозите обаче не са установили някакъв ефект върху човешкото поведение по време на пълнолуние[2]. Проучванията по този въпрос са непостоянни – някои показват позитивен, а други – негативен резултат. На 23 декември 2000 г. например в „Бритиш Медикал Джърнал“ (British Medical Journal) са публикувани две статии за проучвания за ухапвания на кучета в болници в Англия и Австралия. Едното проучване в Англия сочи, че кучешките ухапвания са два пъти повече по време на пълнолуние, докато другото проучване в Австралия води до обратното заключение.

Доктор Тимо Партонен от финландския Национален публичен здравен институт извършва проучване върху 1400 самоубийства и открива, че при пълнолуние има повече случаи на опити за самоубийство[3].

Много неоезичници правят месечен ритуал, наречен Есбат, на всяко пълнолуние, а някои хора, практикуващи традиционните китайски религии, подготвят ритуалните си дарове към отците си на всяко пълнолуние и новолуние.

Много еврейски празници се падат на дните, когато има пълнолуние.

Календари[редактиране | редактиране на кода]

Пълнолуние в Швеция

Индийският, тайландският, еврейският, ислямският, тибетският, майският, германският, келтският и традиционният китайски календар са базирани на фазите на Луната. В нито един от тези календари месеците не започват с пълнолуние. В китайския, еврейския, тайландския и някои индийски календари пълнолунието винаги е в средата на месеца[4][5].

В индуизма през нощ, когато има пълнолуние, се почитат богът Вишну и богинята Лакшми.

В Григоргианския календар датата за празнуване на Великден е първата неделя след първото пролетно пълнолуние. Тоест датата зависи от лунните фази.

В китайския календар Средесенният фестивал се пада на пълната луна в осмия месец, докато фестивалът на фенерите – на първото пълнолуние за годината.

Синя Луна[редактиране | редактиране на кода]

Синя Луна представлява второто пълнолуние в един месец. Словосъчетанието няма нищо общо с цвета на Луната, макар „посиняване“ на единствения спътник на Земята да е възможно след големи горски пожари или изригвания на вулкани (като например Кракатау). Синя Луна се появява средно веднъж на две години и половина (по-точно 2,7154 години).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Meeus, Jean. 49. Phases of the Moon // Astronomical Algorithms (2nd ed.). Richmond, Va., Willmann-Bell, 1998. ISBN 0-943396-61-1.
  2. Full Moon Effect On Behavior Minimal, Studies Say // National Geographic Society, 6 февруари 2004.
  3. Suicide 'linked to' the moon // BBC News, 6 юли 2000.
  4. Blackburn, Bonnie и др. The Oxford Companion to the Year. Oxford University Press, 1999. ISBN 0-19-214231-3.
  5. Reingold, Edward M. и др. Calendrical Calculations – the millennium edition. Cambridge University Press, 2001. ISBN 0-521-77752-6.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Full Moon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​