Върколак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Тази статия е за древнобългарското митолотично-епично същество. За древноримското митологично същество вижте Вълколак.

Върколакат е създание на злото,той е обладан от зли демони и духове.Върколакат е човек,който при пълнолуние се превръща в човек вълк наречен"Върколак".Той живее сред хора или в много гъсти иглолистни гори, когато те захапе върколак той присажда токсини които те карат да станеш такъв като него.През IV и VII век са били откpити 109 скелета на върколаци в северна Англия,в Бразилия и в западен Китай.Някой хора твърдят,це са виждали ръце на върколак чиито нокти са били дълги 10см.


Ако човек разяри лесник, той може да го превърне във върколак. Върколаците живеят в изоставени воденици, ханове, плевници и край кръстопътища, далеч от села и градове. Който мине покрай обиталищата им, те го нападат, удушават, изпиват му кръвта или направо го изяждат. Върколаците могат да примамят и прелъстят жени, да встъпят в полово сношение с тях, в резултат на което се раждат деца, които нямат хрущял на носа, виждат злите духове и имат свръхестествени способности (виж сдухач). Сред българите и сърбите се вярвало, че върколаците предизвикват слънчеви и лунни затъмнения, отхапвайки част от небесното светило. Има много суеверия за върколаците.


Суеверието за върколаците същестува още и сред гърците под името βρυκόλακας (вриколакас) и сред румънците, при които думата звучи като pricolic (приколик).

Вижте също[редактиране | edit source]