Първан Дангов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Първан Дангов
кмет на община Дупница

Роден
Първан Дангов

Първан А. Дангов е български политик, кмет на Дупница от БСП. Той е първият градоначалник, с когото социалистите печелят избори в смятаната за „синя крепост“ община Дупница. За първи път през 2003 г. и след 20 години – през 2023 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Първан Дангов е роден през 1970 година в Дупница. Завършил е ветеринарна медицина.

През 2002 година е удостоен с наградата „Най-добър млад политик на БСП“ на института „Николай Добрев“.

По време на първия си мандат (2003-2007), Дангов пръв започва публичния дебат за влиянието на т.нар. „Братя Галеви“, заради което влиза в конфликт и с тогавашните министър на вътрешните работи и ръководство на БСП. През 2007 г. губи общинските избори на балотаж срещу Атанас Янев, който е издигнат от инициативен комитет, начело с „Братя Галеви“.

Заради позициите си той става подгласник в номинациите за носител на приза „Бяла лястовица в политиката“ на Българското училище за политика „Дими Паница“.

През 2011 г. от БСП го изключват от партията на закрит пленум със 17 срещу 7 гласа и не получава място в листите за общински съветници на местните избори през 2011 година. Той обаче влиза в местния парламент като независим кандидат и заема пето място след партийните листи на ГЕРБ, БСП, ЛИДЕР и ОДС.

Дангов остава непримирим срещу корупционните практики сред съветниците и в публичните си изказвания нарича местния парламент частен. Заради това 17 от общинските съветници, включително от БСП, завеждат срещу него дела за обида, по които Дангов е оправдан от районния съд през 2012 г.[1]

Дело за клевета срещу Дангов води и тогавашният председател на Общинския съвет от ГЕРБ Ивайло Константинов, по което Първан Дангов също е оневинен.[2]

През 2012 г. е изгонен с полиция от конференцията на местната структура на БСП от ръководството ѝ с мотив, че не е сред 95-те поканени делегати.[3]

През 2013 г. участва и печели конкурс на БАБХ за директор на Областна агенция по храните в Кюстендил. Година по-късно е уволнен по време на болничен отпуск след серия публични изказвания срещу общинската управа в Дупница (ГЕРБ). Дангов завежда дело срещу БАБХ и е възстановен отново на работа от съда.[4]

През 2018 г., след дълго отсъствие от публичното пространство, Първан Дангов обявява война на „крадливите политици“ с шумна пресконференция, на която поименно засипва с въпроси местната власт (ГЕРБ). Тогава изтъква, че в Дупница отново има страх сред хората, както по времето на „Братя Галеви“.[5]

Малко преди изборите за Европарламент през 2019 г. отново е поканен от местната структура на червените в Дупница и е включен в предизборния щаб.[6]

На местните избори същата година отново е издигнат като кандидат за кмет на Дупница на БСП. Тогава получава подкрепата на осем партии и местни коалиции,[7] но губи вота само със 111 гласа разлика от кандидата на ГЕРБ Методи Чимев, но влиза в Общинския съвет. След няколко месеца местната структура на БСП го лишава от ръководни постове за една година, а групата социалисти в Общинския съвет го обявяват за независим общински съветник.[8]

На парламентарните избори на 2 април 2021 г. не получава номинации от местната структура на социалистите в Дупница за народен представител. Номинират го обаче партийните организации в Бобов дол, Кочериново и Сапарева баня. Дангов влиза в листата на кандидатите за народни представители от коалиция „БСП за България“ на последното място от гражданската квота на 10-и МИР, но не успява да влезе в Народното събрание.

На 5 ноември 2023 г. е кандидат за кмет в местните избори, които печели срещу Методи Чимев от ГЕРБ.

Първи управленски мандат (2003-2007)[редактиране | редактиране на кода]

По време на първия си мандат, със съдействието на министъра и зам.-министъра на регионалното министерство на тогавашното правителство на БСПАсен Гагаузов и Димчо Михалевски, е изпълнено голямо пътно съоръжение пътен възел „Байкал“ на стойност 2,1 милиона лева. Започва работата по пускане в експлоатация и на втората тръба на тунела край Дупница на главен път Е-79, като проектът е завършен през 2007 година.

Първан Дангов започва газифицирането на Дупница. Поставя началото на разделното събиране на отпадъците в общината, обновява и изгражда нови детски площадки и съоръжение за скейтборд. Компютъризира общинската администрация и въвежда обслужване на „едно гише“ чрез новоизграден фронт офис.

Джамията е обявена за Дом на изкуствата, след като някогашното тюрме е реновирано по проект „Красива България“.

Слага началото на публичния дебат против намесата на мафията в политиката и наложеният режим на „Братя Галеви“.[9] Подкрепен е от трима съветници от Общинския съвет, с които започват кампания „Не на страха“ и „Чисти ръце“. Заради тези действия си навлича гнева на тогавашния министър на вътрешните работи (БСП).[10]

Дангов прави опити за привличането на голяма търговска верига в Дупница. Разработва проект за запазването на рушащата се постройка на старата автогара в града, където да бъде построен хипермаркет. „Братя Галеви“ успяват да изведат дребните търговци на протест пред Общината и търговската верига се оттегля заради общественото недоволство.[11]

С намерения за развитие на икономиката и превръщането на Дупница в град със стабилна икономика с насоченост към фармацевтичната индустрия, основна за региона по това време, по негово предложение Общинският съвет обявява Дупница за „Град на фармацията“ на 24 юни 2006 г. с подкрепата на Съюза на учените, Съюза на медицинските дружества и факултета на фармацевтите.[12]

Същата година по негово предложение имотите на някогашния Педагогически колеж в Дупница са предоставени безвъзмездно на Общината и започват лекторски часове за учащи се. Площадът пред Спортната зала в града получава името „Методи Димов“.

В края на мандата си Първан Дангов, заедно с граждански инициативен комитет начело с краеведа гл.ас. Иван Хаджийски и Илия Близнаков, издигат бюст-паметник на Христаки Павлович-Дупничанин на площад „Свобода“ в Дупница.[13]

През 2006 г., след посещение на тогавашния Знеполски митрополит Николай в Дупница, представя намерението си за изграждане на нова църква в най-големия квартал „Бистрица“ в Дупница, като градежът получава и благословията на епископа.[14]

Предложение за облагородяване на парк „Рила“ Първан Дангов внася в Общински съвет през 2004 г., което тогава не е прието от общинските съветници. През 2007 г. отново внася проекта в местния парламент и е одобрен за финансиране по Програма ФАР. Средствата са преведени по сметките на Общината през следващата година в мандата на Атанас Янев, издигнат от сдружение „Обединение за възраждане за Дупница“ начело с „Братя Галеви“.

Втори управленски мандат 2023 г.[редактиране | редактиране на кода]

След точно 20 години, на 9 ноември 2023 г., Първан Дангов отново полага клетва като кмет на община Дупница издигат от БСП.[15]. Той печели убедително изборите на балотаж срещу кандидата за трети мандат Методи Чимев от ГЕРБ, с разлика от 3500 гласа.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Оправдаха Първан Дангов за частния общински съвет – DenNews.bg Оправдаха Първан Дангов за частния общински съвет // 05 2012.
  2. Съдът оневини бившия кмет на Дупница Първан Дангов – Новини (bnr.bg) Съдът оневини бившия кмет на Дупница Първан Дангов // 11 2016.
  3. Социалистите изгониха Дангов с полиция от конференцията си – DupnicaNews.eu Социалистите изгониха Дангов с полиция от конференцията си // 04 2012.
  4. Първан Дангов спечели дело срещу БАБХ (ilindenpres.bg) Първан Дангов спечели дело срещу БАБХ // 10 2019.
  5. Първан Дангов обяви война на крадливите политици (ilindenpres.bg) Първан Дангов обяви война на крадливите политици // 05 2018.
  6. Изненадващ политически ход! След години студена война отлюспеният от БСП екскмет на Дупница П. Дангов неочаквано привикан в предизборния щаб на червените за евровота – glasnews.bg Изненадващ политически ход! След години студена война отлюспеният от БСП екскмет на Дупница П. Дангов неочаквано привикан в предизборния щаб на червените за евровота // 05 2019.
  7. Бившият кмет на Дупница Първан Дангов се кандидатира отново – Кампанията (bnr.bg) Бившият кмет на Дупница Първан Дангов се кандидатира отново // 09 2019.
  8. Групата на БСП в Общински съвет – Дупница изключи Първан Дангов от състава си – Новини (bnr.bg) Групата на БСП в Общински съвет – Дупница изключи Първан Дангов от състава си // 04 2021.
  9. "В задушаващата прегръдка на мафията" – DW
  10. Вътрешният министър отскочи до Дупница, не видя да има местна мафия и си отиде – Mediapool.bg Вътрешният министър отскочи до Дупница, не видя да има местна мафия и си отиде // 05 2006.
  11. Дупнишките „възродители“ се вдигнаха срещу „Била“ – Новини | Vesti.bg Дупнишките „възродители“ се вдигнаха срещу „Била“ // 06 2006.
  12. Дупница е град на фармацията – Общество – DarikNews.bg Дупница е град на фармацията // 06 2006.
  13. Дупничани ще строят паметник на Христаки Павлович – Кюстендил – DarikNews.bg Дупничани ще строят паметник на Христаки Павлович // 09 2006.
  14. Нов храм в Дупница – Кюстендил – DarikNews.bg Нов храм в Дупница // 06 2006.
  15. Силна победа на Първан Дангов и край на модела „ГЕРБ“ в Дупница (bsp.bg) Силна победа на Първан Дангов и край на модела „ГЕРБ“ в Дупница // 11 2023.