Резолюция 138 на Съвета за сигурност на ООН

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Резолюция 138 на Съвета за сигурност на ООН
Адолф Айхман по време на съдебния процес срещу него
Дата23 юни 1960
Заседание868
КодS/4331 (Документ)
Вот 8 2
ПредметВъпрос, отнасящ се до делото срещу Адолф Айхман
РезултатПриета
Съветът за сигурност на ООН
в състав от 1960 г.
Постоянни членове
Непостоянни членове
Резолюция 138 на Съвета за сигурност на ООН в Общомедия
Уикиизточник разполага с оригинални творби на / за:

Резолюция 138 на Съвета за сигурност на ООН е приета на 23 юни 1960 по повод жалбата на Аржентина срещу Израел, подадена по повод похищението на Адолф Айхман.

Като взема предвид обвиненията, отправени от представителя на Аржентина, че прехвърлянето на Адолф Айхман на територията на Израел представлява нарушение на аржентинския суверенитет, Съветът за сигурност постановява, че подобни действия, които нарушават суверенитета на която и да страна – членка на ООН, ако бъдат повторени, могат да предизвикат международно напрежение и да застрашат международния мир и сигурността. Във връзка с това Съветът за сигурност предлага на Израел да изплати на Аржентина обезщетение в съответствие с Хартата на ООН и международното право. В същото време Съветът изказва надежда, че традиционно добрите отношения между Израел и Аржентина ще бъдат продължени.

Резолюция 138 е приета с мнозинство от осем гласа „за“ и двама „въздържали се“ – Полша и Съветския съюз, като представителят на Аржентина не участва в гласуването.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) UNSCR. Resolution 138

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]