Свети Димитър (Видин)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Димитър.

„Свети Димитър“
Карта Местоположение във Видин
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоВидин
РелигияБългарска православна църква - Българска патриаршия
ЕпархияВидинска
Тип на сградатакръстокуполна
АрхитектГенчо Кънев
Изграждане17 – 18век
1885 – 1926 г.
Статутдействащ храм,
паметник на културата
„Свети Димитър“ в Общомедия

„Свети великомъченик Димитър Солунски“ е православна църква в град Видин, България, катедрала на Видинската епархия на Българската православна църква. Катедралата е втора по големина в България след църквата „Свети Александър Невски (София)[1]. Видинската катедрала е паметник на културата от национално значение.

История[редактиране | редактиране на кода]

След 1718 г. Видин се превръща в граничен град на Османската империя. За него започва да действа Граничният закон. Това на практика означава, че българското население няма право да живее в укрепения район на града – Калето, ограден от градските крепостни стени. Българите, които имат домове и дюкяни в него, трябва да ги продадат и да строят нови жилища, които не могат да бъдат от камък и трябва да са на определено разстояние от укрепленията.

Тъй като портите на Калето са затворени от 6 часа вечерта до 7 часа сутринта, църквите „Света Петка“ и „Свети Пантелеймон“ не могат да се използват вечерно и нощем по време на големите християнски празници Коледа и Великден. Това налага в края на XVII век да се започне строежът на нова църква извън Калето.

Църквата получава името на солунския великомъченик Димитър. Скоро тя става средище на културния живот на българите и придобива статут на митрополитска църква. На 6 декември 1868 г. в храма за пръв път се служи тържествено от български архиерей на български език. Оттогава той става катедра на видинския митрополит Антим I, който след 4 години е избран за пръв български екзарх. На 26 октомври 1890 г., в деня на храмовия празник, е положен свети антиминс и е отслужена първата литургия.

Поради износеност на дървената конструкция се налага храмът да бъде съборен и построен наново. Средствата за постройката са събрани от капиталите на еснафите и от доброволни помощи на граждани. Планът е изработен от първомайстор Генчо Кънев от Трявна и е преработен частично от архитект Бахнани. На 10 март 1885 година тържествено е положен основният камък на новия храм, който с прекъсване е изграден от Кънев до нивото на първия корниз. Строежът е продължен под ръководството на Бахнани. Сградата е окончателно завършена и зографисана към 1926 г., когато са тържественото освещаване и откриване на храма.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Катедралата има кръстокуполен план с 3 надлъжни и напречен кораб, върху които се изгражда богата многообемна композиция. Централният купол се носи от 4 свободно стоящи подпори и подчертава обемно-пространствения облик. Вътрешните пространства са внушителни. Височината на централния купол е 33 метра. Постигнат е богат и пищен образ.

Проектът на Генчо Кънев е разработен по подобие на варненската катедрала, която той строи между 1884 и 1886 година. Така проектът му е за еднокамбанарийна църква, а Бахнани я проектира и изгражда с 2 камбанарии.

Иконостасът и църковните мебели в интериора са резбовани от дебърски майстори от рода Филипови.[2]

Гробът на митрополит Кирил

Паметници[редактиране | редактиране на кода]

В двора на църквата са погребани:

  • подпоручик Ангел Тодоров (1864 – 1885) – загинал при отбраната на града в Сръбско-българската война;
  • Кирил (1833 – 1914) – митрополит на Скопската, после на Видинската епархия;
  • Найчо Цанов (1857 – 1923) – председател на Народното събрание (препогребан в Градската градина)[3].

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  • Коева, М., Н. Тулешков. Първомайстор Генчо Кънев. С. 1987, 100 – 102, 218 – 219

Бележки[редактиране | редактиране на кода]