Филология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Филологията е учебна програма в България[1] и подход, която/който съчетава едновременно изучаването на лингвистика и литературни науки [2][3], особено за някой език конкретно, например българска филология или немска филология, или за няколко езика - класическа филология (старогръцки и латински[4])

Филология се използва в смисъл на изследване на текстове, главно стари, на историческа лингвистика (диахронна) или като изследване на език (езици) и на текстове, създадени на него (тях), включвайки области като езикознание, литературознание, плюс фолклористика, етнография, странознание, митология и др., тоест това е тип изучаване на езика и литературата, какъвто е бил популярен през 19 век (виж Младограматическа школа).

Филология и лингвистика[редактиране | редактиране на кода]

Заради фокуса върху историческото развитие (диахронен анализ), терминът филология започва да се използва в контраст на лингвистиката. Това се дължи на развитието през 20 век, което е започнато от Фердинанд дьо Сосюр и неговото настояване за важността на синхронния анализ, от което по-късно възникват структурализмът и чомски-лингвистиката, с нейното сериозно наблягане върху синтаксиса.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Терминът филология произлиза от гръцкото съществително φιλολογία (philologia) [5], което на свой ред от думите φίλος (philos), означаваща "обичан, скъп, приятел" и λόγος (logos), означаваща "дума, говор, слово, мислене, причина" и описваща любовта към ученето, литературата, както и аргументацията и мисленето, разсъждаването върху поредица от дейности, спадащи към понятието λόγος. Терминът се предава в латински като philologia, а по-късно в среднофренски започва да означава "любов към литературата". В английски придобива употреба през 16 век.

Прилагателното φιλόλογος (philologos) в койне е означавало "обичащ да дискутира и да се аргументира, разговорлив", като също е предпоставяло изключителна софистичност, като желание за аргументация пред любовта към чистата мъдрост - φιλόσοφος (philosophos).

През 5 век, в посткласическата литература (Мартиан Капела, De nuptiis Philologiae et Mercurii) philologia се превръща в алегория за литературна ерудиция: идея, възобновена в късната средновековна литература (Чосър, Lydgate).

През 18 век започва да придобива значението на наука (Фридрих Аугуст Волф, 1777).

През 19 век значението "любов към ученето и литературата" е сведено до "изучаване историческото развитие на езиците" (историческа лингвистика), благодарение на бързия прогрес, постигнат в разбирането на звуковите закони и езиковата промяна. Тогава е т.нар. "златна ера във филологията", продължила до края на 19 век, или с други думи "от Фридрих Шлегел до Ницше". [6] В британския английски, philology (филология) се запазва основно като синоним на "историческа лингвистика", докато в езика на САЩ, има по-широко значение: най-вече на "изучаване граматиката,историята и литературната традиция на даден език" [7][8].

Видове филологии[редактиране | редактиране на кода]

Славянски филологии[редактиране | редактиране на кода]

Романски филологии[редактиране | редактиране на кода]

Други видове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Факултети на СУ (Факултет по славянски филологии, Факултет по нови и класически филологии)
  2. ((en)) Jan Ziolkowski, On Philology, (in Introduction, What is phylology?), Penn State Press, 2004, ISBN 0271025891, p.1
  3. ((en)) John Peile, Philology, Macmillan, 1880, Google cifrovisation from Harvard University copy - Digitized Feb 9, 2008
  4. СУ, Катедра Класическа филология, Учебен план (2006/2007), линк от 2 ноември 2009
  5. ((en)) Philologia, Liddell and Scott, "A Greek-English Lexicon", at Perseus
  6. ((en)) Nikolaus Wegmann, Princeton University Department of German
  7. ((en)) A. Morpurgo Davies Hist. Linguistics (1998) 4 I. 22.
  8. ((en)) M. M. Bravmann, Studies in Semitic Philology. (1977) p.457
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Philology“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите.