Франсиско Висенте Агилера

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсиско Висенте Агилера
Francisco Vicente Aguilera
кубински революционер

Роден
Починал

Учил вХавански университет
Политика
Професияпредприемач, политик
Франсиско Висенте Агилера в Общомедия

Франсиско Висенте Агилера (на испански: Francisco Vicente Aguilera) е кубински революционер, участник в Десетгодишната война срещу испанското владичество. Става известен като богат земевладелец, отдал състоянието си за каузата за освобождението на родината си.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Агилера наследява цяло състояние от баща си и през 1867 г. става най-богатият земевладелец в източна Куба, притежаващ огромни имения, захарни мелници, добитък и роби (въпреки че самият той не купува роби, които редовно се докарват от африканския бряг за продажба ги наследява).

Агилера върху банкнотата от 100 песо, 1936 г.

Със съпругата си има десет деца. Учи в университета в Хавана, получавайки бакалавърска степен по право.[2]

Пътува в много страни, включително САЩ, Франция, Англия и Италия. По време на пътуванията си е привлечен от прогресивни идеи.

През 1851 г. на 30-годишна възраст, Агилера се присъединява към антиколониалното движение на Хоакин де Агуеро в Камагуей. Той ръководи антииспанско въстание, което започва в Баямо през 1867 г. и е избран за лидер на местния революционен комитет, който включва също Франсиско Масео и Педро Фигередо. Тази борба кулминира с "вика от Яра" - обявяването на независимост на 10 октомври 1868 г. под ръководството на плантатора и адвокат Карлос Мануел де Сеспедес, с което започва Десетгодишната война от 1868 – 1878 г. Агилера иска да забави въстанието, докато не бъдат събрани достатъчно средства, но отстъпва на Сеспедес.

Агилера влиза в националното правителство на първата независима кубинска република, създадена през 1869 г. Заема редица постове в кубинската армия – генерал-майор, министър на войната, вицепрезидент на републиката и главнокомандващ на Източния окръг. По време на командването на армията се отличава със смелост, лично участва в много битки и сблъсъци.

След избухването на войната Агилера освобождава всичките си 500 роби, което е незаконно действие според испанското законодателство, и набира много от тях в редиците на своята армия, за да отвоюва град Баямо от испанците.

През 1871 г. Франсиско Висенте Агилера е изпратен в Ню Йорк, за да събере средства за организиране на помощ за Кубинската република. Там той умира от рак на гърлото на 22 февруари 1877 г.

Останките му са пренесени в родния му град Баямо през 1910 г. Република Куба изобразява Агилера върху банкнотата от 100 кубински песо.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. New York Herald // Архивиран от оригинала на 2017-07-21. Посетен на 2020-05-13.
  2. Biography of Francisco Vicente Aguilera (1821-1877) - TheBiography.us // Архивиран от оригинала на 2019-12-15. Посетен на 2023-03-13.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Агилера, Франсиско Висенте“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

]