Франсоа Жозеф Клозел

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Франсоа Жозеф Клозел
Marie François Joseph Clozel
френски изследовател
Роден
Починал
10 май 1918 г. (58 г.)

Националност Франция

Мари Франсоа Жозеф Клозел (на френски: Marie François Joseph Clozel) е френски изследовател, колониален администратор, генерал-губернатор на Френска Западна Африка. Участва в научни изследвания в Западна Африка в сътрудничество с антрополога Морис Делафос.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 29 март 1860 година в Аноне, регион Оверн-Рона-Алпи, Източна Франция. Завършва училище за източни езици с арабски език. Отбива военната си служба в Алжир.

През 1892 – 1893 участва в експедицията на Казимир Местр на територията на днешна Централноафриканска република. През 1894 – 1895 Клозел води експедиция в северната част на страната и открива горното течение на река Уам (ляв приток на Шари, вливаща се в езерото Чад).

През 1896 е изпратен в Кот д'Ивоар, където от 25 ноември 1902 до 4 май 1903 и от 27 октомври 1906 до 25 април 1908 е губернатор на колонията. По време на втория му мандат е построена първата жп линия в Кот д'Ивоар.

От 14 юни 1915 до 3 юни 1917 е генерал-губернатор на Френска Западна Африка. По време на дългогодишните си пребивавания в Африка активно се занимава с етнографска дейност. На 11 декември 1915 основава комитет по история на Френска Западна Африка.

Умира на 10 май 1918 година в Рабат, Мароко, на 58-годишна възраст.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

Неговото име носят:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Горнунг, М. Б., Ю. Г. Липец и И. Олейников, История открытия и исследования Африки, Москва, 1973, стр. 408.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата François Joseph Clozel в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​