Фридрих Клюд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Фридрих Клюд
Лична информация
Роден
Фридрих Фьодорович Клюдт
29 юли 1899 г.
Починал1957 г. (57 г.)
Второ гражданство България
Постдясно крило, десен инсайд
Професионални отбори¹
ГодиниОтборМГ
1922
1922 – 1931
Сокол (Харманли)
ФК 13


Национален отбор
1927 България1(0)
1. Информацията за мачовете и головете включва само местните първенства .

Фридрих Клюд (на руски: Фридрих Клюд) (срещан и като Фридрих Клудт) е български футболист и футболен съдия от германски произход. Той е първият натурализиран футболист, играл за българския национален отбор.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в лутеранското село Грюнау в Таврия на 29 юли 1899 г.[1] Баща му Теодор Фюрштегот Клюд е лутерански пастор, а майката Йохана Елизабет Бауман е учител. Фридрих Клюд има 13 братя и сестри. Фридрих завършва търговско училище в Екатеринодар.

След Октомврийската революция е част от Бялата армия. Евакуира се от Крим на остров Лемнос.[2] Пристига в България като част от Кубанското военно училище, разположено в Търново-Сеймен. След като се установява в България като футболист, Клюд работи като чиновник в „Кредитна банка“ в София и впоследствие заема директорския пост.

След Втората световна война се премества в Германия, където живее до смъртта си. Почива в Хамбург през 1957 г.

Клубна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Преминава в тима на Сокол (Харманли) след приятелски мач между Сокол и тима на Кубанското военно училище през май 1922 г. Съотборници на Клюд са руснаците Булгаков, Дятченко, Бели и Димитриенко. За Сокол вкарва 5 гола при победа над хасковски отбор с резултат 8:2.[3]

През 1922 г. става част от ФК 13. Става един от лидерите на тима в нападение. По време на престоя си получава предложения от други софийски отбори, но отказва да напусне. Играе за „ветераните“ до 1931 г. С ФК 13 е два пъти финалист в турнира за купата „Улпия Сердика“ (1930 и 1931).

След края на кариерата си тренира и юношите на ФК 13. Запомнен е като „фин човек, винаги спретнат и елегантен, образец на коректен футболист, авторитет“. По спомени на съотборника му Йордан Илиев дори по време на мач футболистите се обръщат към него на Вие.[4]

Национален отбор[редактиране | редактиране на кода]

През 1924 г. е включен в състава на националния отбор на България. Поради скандал между софийските и варненските клубове относно повиканите играчи Клюд отпада от състава.

Дебютира за българския национален отбор на 17 юли 1927 г. срещу Турция (3:3), но е сменен в 25-ата минута поради контузия. Това е и единственият му мач за националния отбор.

Съдийство[редактиране | редактиране на кода]

Ръководи мачове в Столичното първенство[5], а през 1926 г. става член на съдийската комисия към БФС и дълги години се подвизава и като рефер. През 1927 г. е главен съдия на финала за Царската купа, спечелен служебно от Владислав (Варна)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Friedrich (Fritz) KLUDT
  2. Волков, Сергей Владимирович, д.и.н. База данных № 2: «Участники Белого движения в России», Буква К, с. 401
  3. Вълчев, Милен Руската емиграция в Харманлийска околия между двете световни войни
  4. Силвестър Милчев. Футболната романтика на България, Ч. 1, София: НКИА, 1998, С. 303
  5. Раковски (СОФИЯ) 1:2 ОСК Атлетик-Слава `23(СОФИЯ), Първа софийска дивизия 1923/24

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]