Юрий Лотман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Юрий Михайлович Лотман
руски семиотик
Юрий Михайлович Лотман 
Роден: 28 февруари 1922 г.(1922-02-28)
Петербург, Русия
Починал: 28 октомври 1993 г. (на 71 г.)
Тарту, Естония

Юрий Михайлович Лотман (Juri Lotman) е естонски езиковед, семиотик, културолог и литератор от руско-еврейски произход. Член на Естонската академия на науките, Британската академия на науките, Кралската шведска академия на науките.

Трудовете му надвишават 800 броя. Сред най-значимите от тях са Семиотика на киното, Анализ на поетическият текст, Структура на художественият текст, а последната му книга е Култура и взрив. Изследванията му в областта на литературата са върху руската литература, като по-голямата част от тях са върху творчеството на Пушкин. Лотман изковава термина семиосфера и е основоположник на семиотичната школа в Тарту, чиито членове стават Борис Успенски, Вячеслав Иванов, Владимир Топоров, Михаил Гаспаров, Александр Пятигорски, И. И. Резвин, Юрий Лекомцев и т.н. Школата е най-известна с издаваното предимно на руски език периодично списание - "Труды по знаковым системам" ("Трудове по знакови системи", "Sign Systems Studies").

Издания (на български)[редактиране | edit source]

  • Юрий Лотман, Поетика. Типология на културата. Прев. от рус. Татяна Танчева. С.: Народна култура, 1990.
  • Юрий Лотман, Култура и информация. Прев. от рус. Лиляна Терзийска, Любен Георгиев Любенов. С.: Наука и изкуство, 1992.
  • Юрий Лотман, Култура и взрив. Прев. Иван Тотоманов. С.: Кралица Маб, 1998 (ISBN 954-533-029-5)

Виж още[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]