Aces High

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Aces High
Сингъл на Iron Maiden
Издаден22 октомври 1984
Стилхевиметъл
Музикален издателEMI
АвторСтив Харис
ПродуцентМартин Бирч
Хронология на синглите на Iron Maiden
2 Minutes to Midnight“ (1984) „Aces High“ (1984) „Running Free (live)“ (1985)

„Aces High“ е песен, написана от Стив Харис. Това е единадесетият сингъл на британската хевиметъл група Айрън Мейдън и първият от издадения през 1984 г. албум Powerslave. Песента разказва за двубоя на британски военен пилот и изтребителите на Луфтвафе по време на Битката за Британия (1940), първата от която е водена изцяло в небето. Песента стига 20-о място в британските класации.

С тази песен често са били откривани концертите на групата, като музикалното изпълнение е предшествано с част от знаменитата реч на британския премиер Уинстън Чърчил, изнесена на 4 юни 1940 г., два дена след погрома във Франция и оттеглянето на британските войски при Дюнкерк. Въпреки че е много популярна сред феновете, тази песен вече не се изпълнява толкова често на живо (изпълнявана е най-вече по време на World Slavery Tour и The EdHuntour).

Кавър на песента, изпълнен от Джеф Скот Сото (вокали), Нуно Бетенкорт (китара), Били Шиън (бас) и Вини Апис (барабани), е включен в трибют албум Numbers From The Beast (2005). Песента е включена и в „Tribute To The Beast“ на Children of Bodom и в „Wages of Sin“ на Arch Enemy.

Видеото към песента включва кадри с Уинстън Чърчил, войски на Съюзниците, анимации на черно-бели военни карти и дори кратко появяване на Хитлер.

Песента е включена и в игрите „GTA: Vice City Stories“ и „Carmageddon II: Carpocalypse Now“.

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Aces High“ – 4:31 (Стив Харис)
  2. „King of Twilight“ – 4:54 (кавър на Nektar)
  3. The Number of the Beast“ (на живо) – 4:57 (Харис)

Състав[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

((en)) Текст на песента

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Aces High (song) в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​