Самсунг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Samsung)
Направо към: навигация, търсене
Самсунг Електроникс
Лого на Самсунг Електроникс
Индустрия Телеком оборудване
Основана 1969
Седалище Сеул, Южна Корея
Служители 138 000
Продукти Битова и офис електроника,
мобилни телефони
Уебсайт www.samsung.com
Самсунг Електроникс в Общомедия

Samsung Electronics (Самсунг Електроникс) е най-големият производител на електроника в света, позициониран в Сеул, Южна Корея. Samsung Electronics е също така и най-голямата компания в Южна Корея и основна част от Samsung Group. Samsung е водещ производител на повече от 70 вида продукти, като DRAM, SDRAM, флаш памети, твърди дискове, цифрови дисплеи (LCD, плазмени и OLED), потребителска електроника като телевизори, DVD плейъри, Blu-ray плейъри, системи за домашно кино, мобилни телефони, Mp3 плейъри, цифрови камери и фотоапарати, монитори, CD- и DVD- устройства, принтери и копирни машини, както и на редица домакински уреди, като хладилници, перални машини, микровълнови фурни, готварски печки, прахосмукачки и климатици.

През 2005 Samsung изпревари японския си конкурент Sony и за пръв път бе определен, като водещ и най-популярен производител на битова електроника в света от Interbrand. Също така през 2007 Samsung изпревари американците от Motorola, превръщайки се в най-големия производител на мобилни телефони в света. През същата година приходите на компанията от продажби надхвърлиха 100 млрд. долара за пръв път в историята й. Това постижение нареди Samsung, наред със Siemens (Германия) и Hewlett-Packard (САЩ) в тройката на най-големите компании в електронната индустрия.

История[редактиране | edit source]

От 1938 до 1987[редактиране | edit source]

Samsung Group е основана през 1938 от Лий Бюнг Чул. Samsung Electronics е основан през 1969, като Samsung Electric Industries и първоначално са произвеждали телевизори, калкулатори, хладилници, перални машини и климатици. През 1970 г. Samsung Group основава друга дъщерна компания, Samsung-NEC, съвместно с японската NEC Corporation, с основната цел да произвеждат домашни електроуреди и аудио и видео техника. През 1974 г. групата разширява бизнеса си и започва да произвежда полупроводници, след като купува Korea Semiconductor, една от първите фирми производители на чипове по онова време. През 1980 г. Samsung купува бизнеса на Korea Telecommunications, производител на електронни превключватели. През 1981 компанията произвежда 10-милионния си черно-бял телевизор. През февруари 1983 г. основателят на Samsung, Lee Byung-chull /Лий Бюнг Чул/, прави изявление, че Samsung има намерение да стане доставчик на динамична памет (DRAM)(на английски: dynamic random access memory - динамична памет с произволен достъп). През 1988 се слива с Samsung Semiconductor & Communications. Името на компанията на корейски означава "три звезди".

От 1988 до 1995[редактиране | edit source]

През 1988 Samsung Electronics пуска на пазара първия си мобилен телефон на корейския пазар. Първоначално продажбите са слаби. До началото на 90те години Motorola държи над 60% от местния пазар на мобилни телефони в сравнение с едва 10% за Samsung.[18] До средата на десетилетието произведените от Samsung мобилни телефони са с лошо качество и се считат за второкачествени продукти. Затова и се счита, че компанията ще излезе от този пазар. През февруари 1995 г. Samsung Electronics придобива 40% дял от AST Research, производител на персонални компютри, базиран в САЩ, за 378 млн. щатски долара.[19]

Дейност[редактиране | edit source]

Samsung се състои от около 80 компании, чиито дейности са изключително разнообразни в сфери като строителство, потребителска електроника, финансови услуги, корабостроене и медицински услуги. През 2009 г. консолидираните приходи на компанията са в размер на 220 трлн. вона (172,5 млрд. щатски долара). През 2010 г. консолидираните й приходи достигат 280 трлн. вона (258 млрд. щатски долара), а печалбата е 30 трлн. вона (27,6 млрд. щатски долара). Тези данни обаче са непълни и не включват приходите на всички поделения на Samsung извън Южна Корея.

Магазин на Samsung

Дъщерни дружества и филиали[редактиране | edit source]

Към април 2011 Samsung Group се състои от 59 частни и 19 публични компании, акциите на всяка от които започват да са търгуват първо на Корейската фондова борса.

Веригата хотели Шила[редактиране | edit source]

Хотелът отваря врати през март 1979 г. по инициатива на основателя на Самсунг Груп. Той се превръща в двигател на сферата на услугите в Корея, като множество международни и национални събития се провеждат в него. Хотелът се превръща в лицето на Самсунг Груп и хотелът, представящ Корея. Той пленява посетителите с елегантност и традиция и е сред най-изисканите хотели в света. Освен това съчетава модерни с традициони елементи и се променя с цел подобряване качеството на живот на гостите. Също така веригата разнообразява бизнеса си, откривайки свои безмитни магазини, фитнес салони във петзвездни хотели в Корея и чужбина, както и собствени ресторанти. Компанията е регистрирана на корейската фондова борса.

Мобилни телефони[редактиране | edit source]

През третото тримесечие на 2011 г. Samsung заема второто място по продажби на мобилни телефони в световен мащаб с 24 млн. продадени устройства. Samsung е най-големият производител на смартфони в света. [1]

Най-продаваната линия мобилни телефони на Samsung е Samsung Galaxy S, който се счита за пряк конкурент на iPhone на Apple.[50] Първоначално е пуснат в продажба в Сингапур, Малайзия и Южна Корея през юни 2010 г.,[51][52][53] след което в САЩ през юли. През първите 45 дни са продадени повече от 1 милион телефона в САЩ.[54] Линията смартфони I9000 Galaxy S и S8500 Wave печелят първо място на 2010 European EISA Awards в категориите смартфони и телефон на социалните медии. I9000 Galaxy S е признат за изключителното качество на дисплея си и доброто качество на връзка, докато S8500 Wave печели със своята операционна система Bada. Докато много други производители на мобилни телефони се фокусират върху поддържане на една или най-много две операционни системи, Samsung поддържа широка гама от операционни системи на пазара. Въпреки че Galaxy S използва Google Android, Samsung поддържа и други конкурентни операционни системи като Symbian, Windows Phone, LiMo на Linux, както и собствената си Bada.[56]


Samsung GX-10.jpg

Външни препратки[редактиране | edit source]

Източници[редактиране | edit source]

  1. Всеки втори смартфон вече работи с Android. // Посетен на 15 ноември 2011.