Сони

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Sony Corporation
ソニー株式会社
Лого на Sony Corporation  ソニー株式会社
Основана 1946 г.
Седалище Минато, Токио, Япония
Служители 168 200 (2011)
Продукти потребителска и професионална електроника, комуникационна техника, полупроводникови компоненти, игрални конзоли, Blu-ray диск
Уебсайт Sony.bg
Sony Corporation
ソニー株式会社
в Общомедия

„Сони“ (на японски: ソニー株式会社, на английски: Sony Corporation) е японски концерн в областта на електрониката и медиите.

История[редактиране | редактиране на кода]

Основан е от Акио Морита и Масару Ибука през 1946 г. Първото име на компанията е Totsuko. Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като това производство се оказва не от най-печелившите, скоро след това компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Първият успех на компанията бележи с придобиването на лиценз за производство на транзистори. През 1958 г. фирмата се преименува и получава сегашното си име SONY. Новото име е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys.

Сони е първата японска фирма, която изписва името си на латиница - факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

Сони разработва изключително успешно миниатюрни уреди. От 1979 г. фирмата започва да налага на пазара т.нар. Walkman. Марката Walkman е собственост на Сони и до ден днешен. През 1982 г. съвместно с Филипс пуска на пазара първите аудио компактдискове (CD-DA). Изхождайки от името Walkman мобилните CD-устройства са наречени Diskman.

Walkman, модел WM-GX302

Сони се опитва в миналото да наложи системата за видеозаписи Betamax, успехът на която е половинчат.

В сферата на телевизионната техника Сони разработва в годините след 1967 г. кинескопите Trinitron.

През 90-те години на 20 век Сони налага предимно на азиатския пазар магнито-оптичния минидиск (MiniDisc).

През 1996 г. Сони пуска в продажба персонални компютри под марката VAIO

През 2001 г. Сони заедно с шведския телекомуникационен концерн Ериксон основават съвместно предприятие под името Сони Ериксон, с цел разработка и производство на мобилни телефони. Седалището на новата фирма се намира в Лондон. В началото на 2012 г. Сони обявява че придобива дяла на Ериксон и преименува предприятието на Сони Мобайл Комюникейшънс.

Фирмата Сони става активен участник и в развлекателния бизнес чрез покупката на филмовото студио Columbia Pictures и дъщерната си фирма Sony Music.

Сони разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионенен канал AXN). Към 2010 г. фирмата има годишен оборот от над 79 милиарда долара.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]