АДРА

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

АДРА (на английски: ADRA - Adventist Development and Relief Agency) e световна адвентна благотворителна организация за развитие и помощ.

Основни дейности на АДРА[редактиране | редактиране на кода]

  • Икономическо развитие

Помощ с цел даване възможност на отделни личности и на бедни семейства да подобрят качеството на живота си чрез обучение за извършване на дадена дейност или чрез придобиване на занаят.

  • Изхранване

Програми, насочени към разрешаване на глобалния проблем за глада. Дейности с цел увеличаване на добивите, напояване, залесяване и всякакви други селскостопански начинания, имащи за цел увеличаване доходите на хората.

  • Здравеопазване

Подобряване здравето на хората чрез медицинска помощ и превантивна медицина.

  • Хуманитарна помощ при бедствия

Спешна помощ за жертвите на природни и предизвикани от човека бедствия. Осъществяване на краткосрочни и дългосрочни програми за изхранване на бежанци, както и грижи за медицинското им обслужване, снабдяване с вода, храна и подслон.

  • Образование

Оказване на помощ чрез образователни програми, насочени предимно към децата и жените, с цел да се преодолее неграмотността им.

Създаване и история[редактиране | редактиране на кода]

Световната адвентна благотворителна организация АДРА е създадена през 1914 г. във времето след Първата световна война от няколко доброволци, решили да подпомогнат изпадналите в беда свои братя. Постепенно дейността се разширява и АДРА заема място сред най-големите световни хуманитарни организации. Особено след 1980 г. АДРА е един от най-дейните членове на семейството на хуманитарните фондации с приоритет в дейността. Тя подпомага бедстващи райони при наводнения, земетресения, епидемии. Оказва помощ на развиващите се страни, изразяваща се в обучение и проекти за водоснабдяване, строежи на болници, язовири и др.

Правителствата на много от развитите страни предоставят своите фондове за подпомагане на АДРА, за да реализира хуманитарни проекти в различни части на света. Със своето поведение и прецизност тя е заслужила доверието на правителствените и международните организации. ADRA-International е член на световната организация на фондациите към ООН и Европейската общност. Работи и има офиси в 125 страни по земното кълбо. Нейната емблема е позната по всички континенти в стотици страни.
Активно участва в Босна и Херцеговина, Чечня, Афганистан, Северна Корея, Иран, Судан, Ангола, Чад и др. В Европа АДРА има клонове във всички страни. Те са обединени в Европейската АДРА, която има свои представител в Европейската общност.

В България[редактиране | редактиране на кода]

В България АДРА открива свой клон през 1992 г. Регистрирана е на 10 юни 1992 г. и пререгистрирана през 1998 г. с решение на Софийски градски съд. Неин президент e Венцислав Панайотов, а директор - Саша Велинова. АДРА България работи в тясно сътрудничество с:

Член е на Европейската асоциация на АДРА, която има свой представител в Европейския съюз. За много кратко време АДРА - БЪЛГАРИЯ изгражда стабилна мрежа от сътрудници и посветени доброволци в повече от 100 селища в страната, готови всеки миг да се включат в разпределението на помощите. Разполага със складови бази и с два камиона.

За краткото си време на съществуване е осъществила десетки хуманитарни проекти. Един бегъл поглед разкрива това. Медицинска техника: рентгенови апарати, стерилизатори, мамографи, ЕКГ, ехографи, операционни маси, инвалидни колички, стотици тонове хранителни продукти, дрехи, медикаменти, парични помощи, предназначени за пенсионери, за домове за сираци, за стари хора, за лица с физически, психически и умствени увреждания, за деца с психически разстройства и физически увреждания, за болници и училища, за затвори, за съюзите на: слепите, глухите и инвалидите, за общински центрове за социални грижи и др.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]