Авзония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Авзония.

Емблема за пояснителна страница За други значения вижте Авзония (пояснение).

Авзония (Ausonia; Ausones; Ausoni; гръцки: Αὔσονες; италиански: Ausoni) e древното легендарно име за западния италиански бряг.

Авзония се е намирала в древна Долна Италия, Беневенто, Кампания и вероятно също и Апулия. Тази територия е населявана от древния народ авзони, които ги смятат и за аврунки. [1]

През 11 век пр.н.е. от Илирия през канала Отрантски проток пристигат дауните, япигите, месапите и певкетите, изгонват старото население авзони и се заселват на тази територия в днешна провинция Бари.

В древноримската поезия „авзони“ е използвано като общо название за италиците (италийци), а „Авзония“ като поетично название за Италия.

Във византийската художествена традиция понятието „авзони“ се ползва до XII век - например, поетът Йоан Геометър писал за българо-византийските войни: „Никога не бих казал, че мизийските стрели са по-силни от авзонските копия“.

От названието на тази народност произлиза името Авзоний и кръстеният на него през Средновековието римски път Via Ausonia.

На древните авзони е наречена планината Monti Ausoni (Авзони), която се намира в южен Лацио на 100 km от Рим. Градове на авзоните според Ливий са:[2] Аузония (Лацио), Минтурно, Весция и Сеса Аврунка. При Калес в провинция Казерта, Кампания са намерени останки от град на авзоните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1911 Encyclopaedia Britannica, identified the term "Ausoni" with the way Aurunci.
  2. Ливий:Ab urbe condita, IX, 25),

Литература[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „История“         Портал „История          Портал „Италия“         Портал „Италия