Авзония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Авзония.

За други значения вижте Авзония (пояснение).

Авзония (Ausonia; Ausones; Ausoni; гръцки: Αὔσονες; италиански: Ausoni) e древното легендарно име за западния италиански бряг.

Авзония се е намирала в древна Долна Италия, Беневенто, Кампания и вероятно също и Апулия. Тази територия е населявана от древния народ авзони, които ги смятат и за аврунки. [1]

През 11 век пр.н.е. от Илирия през канала Отрантски проток пристигат дауните, япигите, месапите и певкетите, изгонват старото население авзони и се заселват на тази територия в днешна провинция Бари.

В древноримската поезия „авзони“ е използвано като общо название за италиците (италийци), а „Авзония“ като поетично название за Италия.

Във византийската художествена традиция понятието „авзони“ се ползва до XII век - например, поетът Йоан Геометър писал за българо-византийските войни: „Никога не бих казал, че мизийските стрели са по-силни от авзонските копия“.

От названието на тази народност произлиза името Авзоний и кръстеният на него през Средновековието римски път Via Ausonia.

На древните авзони е наречена планината Monti Ausoni (Авзони), която се намира в южен Лацио на 100 km от Рим. Градове на авзоните според Ливий са:[2] Аузония (Лацио), Минтурно, Весция и Сеса Аврунка. При Калес в провинция Казерта, Кампания са намерени останки от град на авзоните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1911 Encyclopaedia Britannica, identified the term Ausoni with the way Aurunci.
  2. Ливий:Ab urbe condita, IX, 25),

Литература[редактиране | редактиране на кода]