Авиационно оръдие

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Авиационно оръдие Mauser BK-27 на JAS 39 Gripen

Авиационни оръдия се наричат автоматични оръдия, адаптирани или специално конструирани за използването им от летателни апарати. Техни отличителни белези са ниското тегло, високата скорострелност, компактността и относително малкия калибър (до 45 мм).

Видове конструкции[редактиране | редактиране на кода]

Оръдейна отбранителна установка с две оръдия ГШ-23 (2х2 цеви) в опашната част на Ту-95

Видове боеприпаси[редактиране | редактиране на кода]

Основният фактор, влияещ на избора на боеприпасите за авиационните оръдия е типа на поразяваната цел.

Авиационните цели притежават редица специфични особености, например:

  • Високата скорост и малките размери на целта намаляват вероятността от попадение, което води до необходимостта от висок темп на стрелбата и висока начална скорост на снарядите.
  • По-слабото, в сравнение с наземната техника, брониране снижава изискванията по бронепробиваемост, а големите количества гориво на борда на целите увеличава значимостта на запалителните снаряди.
Шестстволно оръдие M61 Vulcan

За поразяване на авиационни цели се използват основно два типа боеприпаси:

Наземните цели (танкове, бронирани машини и др.), които са приоритетни за щурмовите самолети и ударните вертолети, имат значително по-тежко брониране от авиационните, което налага използването на бронебойни снаряди.

Широко се използват и трасиращи снаряди, облекчаващи прицелването. По правило бойният запас се снаряжава по смесена схема: бронебоен-осколъчен-бронебоен-осколъчен-бронебоен-осколъчен-трасиращ.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

вж. Списък на авиационни оръжия

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикипедия разполага с
Портал:Авиация
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Авиапушка“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​