Автобиографията на Чарлз Дарвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Автобиографията на Чарлз Дарвин
Darwin Life And Letters.jpg
Автор Чарлз Дарвин
редактирана от Франсиз Дарвин
Първо издание 1887 г.
Оригинален език английски език
Жанр автобиография

Автобиографията на Чарлс Дарвин“ (на английски: The Autobiography of Charles Darwin) е автобиография на британския учен Чарлз Дарвин, публикувана през 1887 г., пет години след неговата смърт.

Дарвин написва книга, която озаглавява „Спомени за развитието на моя ум и характер“ (Recollections of the Development of my Mind and Character), предназначена за семейството му. Той заявява, че започва да я пише на 28 май 1876 г. и до 3 август я завършва.

Книгата е редактирана от сина му – Франсиз Дарвин, който премахва няколко пасажа, отразяващи критическите възгледи на Чарлз Дарвин за Бог и християнството. Произведението е публикувано в Лондон от издателя Джон Мърей като част от „Животът и писмата на Чарлз Дарвин, включително една автобиографична глава“ (The life and letters of Charles Darwin, including an autobiographical chapter).

Пропуснатите пасажи са възстановени по-късно от правнучката на Дарвин – Нора Барлоу в издание от 1958 г. по случай навършването на 100 години от публикуването на „Произходът на видовете“. Това издание е публикувано в Лондон под заглавие „Автобиографията на Чарлз Дарвин 1809 – 1882“ (The autobiography of Charles Darwin 1809 – 1882).

Оригиналът е обществено достояние поради изтичане на повече от 70 години от смъртта на автора. Последната версия, обаче, е обект на авторски права. И двата варианта могат да бъдат намерени на сайта Darwin-online.org.uk.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „The Autobiography of Charles Darwin“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.