Автомат (механизъм)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Disambig.svg Вижте пояснителната страница за други значения на Автомат.

Автоматична патица, която може да пие, яде, плува във водата и 'изхвърля' изяденото като истинска (създадена от Вокансон 1739).

Автомат е машина, механизъм или уредба, способна да променя режима на функционирането си без човешка намеса.[1] Всички основни и спомагателни движения, които се извършавт, се осъществяват като технологически процес или извършена работа по определена програма. Чрез смяна или усложняване на управляващата го програма автоматът може да стане многофункционален – тоест да изпълнява разнообразни действия без изменение на инструменталната си част. Конструктивно тази задача се решава с устройство за преобразуване на една форма на движение в друга.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

— От (на гръцки: αύτόματοσкойто се движи от само себе си, самодвижещ се, през на руски: автомат или на немски: Automat.[2]

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите автомати са построени на основата на ограничени вариации на механичното въздействие, които се променят по степен и по направление на предаване на движението. С развитието на електротехниката автоматите се сдобиват с блокове за управление. Съвременното развитие на автоматите е свързано с успехите на микроелектрониката и програмирането.

Примери[редактиране | редактиране на кода]

Телефонен автомат. Кафе машина. Автомат за стоки. Автомат за пакетиране. Автомат за вестници.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Думата в РБЕ.
  2. Български етимологичен речник. Том I. А – З, БАН, С., 1971 г., с. 3

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Техника“         Портал „Техника