Авъл Вергиний Трикост Целимонтан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Авъл Вергиний Трикост Целимонтан.

Авъл Вергиний Трикост Целимонтан
A. Verginius A.f. Tricostus Caeliomontanus
римски политик
Роден
Починал
Семейство
Род Вергинии 
Баща неизвестна
Майка неизвестна
Съпруга неизвестна
неизвестна
Деца Авъл Вергиний Трикост Целимонтан
Спурий Вергиний Трикост Целимонтан

Авъл Вергиний Трикост Целимонтан (на латински: Aulus Verginius Tricostus Caelimontanus) e римски политик от ранната Римска република и произлиза от род Вергинии. Той е син на човек също носещ името Авъл, (Aulus, „двор“), баща е на Авъл Вергиний Трикост Целимонтан (консул 469 пр.н.е.) и на Спурий Вергиний Трикост Целимонтан (консул 456 пр.н.е.).

През 494 пр.н.е. той e консул заедно с Тит Ветурий Гемин Цицурин. Когато започват да събират войска за предстоящите войни, плебеите и патрициите започват да се карат. Започват дебати в сената и се избира диктатор за разрешаване на проблемите. Ветурий получава задачата да се бие с еквите, а Вергиний с три легиона трябва да се бие срещу волските. Вергиний има успехи във войната, превзема град Велитрае и там се създава колония. Диктатор Маний Валерий Максим има успех против сабините.

Въпреки успехите те не изпълняват обещанията си, дадени на плебеите и диктаторът напуска. Плебейте отиват към Mons Sacer (Свещената планина) и населението се разединява. По това време трябва да се избират нови консули. Вергиний е в групата от 10 сенатори, която е изпратена да води преговори с плебеите и успява да ги убеди да се върнат отново в града. Начело на групата е Агрипа Менений Ланат, който има успех и голяма част от исканията на плебейте се изпълняват чрез закона Lex Sacrata.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Ливий, 2, 30, 7; 10 – 15
  • H. G. Gundel: Verginius 11). In: Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (RE). Band VIII A,2, Stuttgart 1958, Sp. 1520 – 1522.