Агенция „Митници“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Агенция „Митници“ е централизирана административна структура към министъра на финансите на България.

Тя е юридическо лице, второстепенен разпоредител с бюджетни кредити към министъра на финансите със седалище на адрес София, ул. "Г. С. Раковски" 47.

Издръжката на агенцията се формира от бюджетни средства и от приходите по чл. 14 от Закона за митниците, на които агенцията е администратор.

В рамките на общата численост на персонала на агенцията се определя представител на агенцията:

  • при Световната митническа организация в Брюксел (Белгия),
  • в постоянното представителство на Република България към Европейския съюз в Брюксел,
  • при Регионалния център за борба с трансграничната престъпност към инициативата за сътрудничество в Югоизточна Европа в Букурещ (Румъния).

Структура на агенцията[редактиране | редактиране на кода]

Агенцията е структурирана в Централно митническо управление и 10 митници:

Митниците се ръководят от началници, които отговарят пряко за дейността на съответните митнически учреждения. Общата численост на персонала на агенцията е 3337 щатни бройки, от които 576 работят в Централно митническо управление.

Администрацията на централното митническо управление на агенцията е организирана в 4 дирекции обща администрация, 9 дирекции специализирана администрация, както и звено по сигурността на информацията и звено за вътрешен одит.

Организацията и дейността на териториалните митнически учреждения (митници) се определя с правилници, приети от министъра на финансите, предложени от директора на агенцията.

История на митническата служба[редактиране | редактиране на кода]

С Указ № 23 на княз Александър I от 17 юли 1879 г. се определят структурите на 6-те регламентирани от конституцията министерства. Във финансовото министерство се създава отделение за митниците, което да подготвя законови и подзаконови нормативни актове и да ръководи митническата администрация. Започва изграждането на митническата администрация. В следващите месеци се извършват промени в организацията на съществуващите митарствени учреждения и се откриват митници по южната граница на княжеството. Издават се правилници и наредби, чрез които продължава организацията на митническата дейност. В първоначалното устройство на Министерството на финансите се извършват промени, които засягат и митническото отделение. С указ № 340 от 5 май 1881 г. то се слива с отделението за косвените налози и има дълга обща история с него, като запазва и наименованието му.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]