Министерство на финансите на България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Министерство на финансите
Coat of arms of Bulgaria.svg
Информация
Основаване 5 юли* 1879 г.
Предходен орган Министерство на финансите и държавния контрол
Юрисдикция Правителство на България
Седалище София, България
Бюджет 584 209 100 лв. (2020)[1][2]
Ръководител Валери Белчев,
(министър на финансите)
Уебсайт www.minfin.bg

Министерството на финансите (МФ) е българска държавна институция с ранг на министерство, която отговаря за формулирането и приложението на бюджета и на фискалната и финансова политика на България. То е сред първите 6 български министерства, създадени на 5 юли 1879 г. (стар стил).

Централната администрация на министерството се намира в сграда на улица „Г. С. Раковски“ № 102 в София.

История[редактиране | редактиране на кода]

Министерството на финансите започва да функционира от 5 юли 1879 г.[3], когато с Указ №1 княз Александър I Батенберг сформира Първото правителство на България. За първи министър на финансите е назначен Григор Начович. Подготвя и ръководи финансово-стопанските въпроси на държавата чрез изготвяне на държавни бюджети, управлява, организира и контролира дъжавните данъци, мита и налози. На непосредствено подчинение на МФ са териториалните данъчни и акцизни управления и митнически служби. През 1885 г. към МФ се създава „Отделение за държавните дългове“ (от 1912 г. автономно учреждение – ГДДГДД)[4].

Преобразува се с Указ № 59 от 1 февруари 1957 г., чрез сливането на Министерството на финансите (МФ) и Комисията за държавен контрол, в Министерство на финансите и държавния контрол. С излизането на закона за държавния контрол през 1958 г. министерството получава задача да следи за изпълнението на законите и нарежданията на Министерския съвет. За тази цел се създават държавен контрольор, заместник-държавен контрольор, старши държавен контрольор и завеждащ група. С указ № 203 от 16 март 1950 г. министерството отново е реорганизирано, като на негово място отново се появяват МФ и Комисия за държавен контрол.[5]

С Указ № 2656 от 19 август 1987 г. финансовото министерство се закрива, а функциите му поема Министерство на икономиката и планирането[3]. На 20 ноември 1989 г. (С Указ № 2556) МИП се закрива и на неговото място е възстановено старото – Министерство на финансите.

Структура[редактиране | редактиране на кода]

Сградата на финансовото министерство.

Ресорни агенции и комисии[редактиране | редактиране на кода]

Предприятия, собственост на министерството[редактиране | редактиране на кода]

  • Българска банка за развитие е собственост на Министерството на финансите. Тя е 99,99% държавна собственост. Предлага износно финансиране и финансиране за малки и средни предприятия, и за земеделски производители. Играе ролята на износно-вносна банка на България. От своя страна ББР е собственик на „Национален гаранционен фонд“ ЕАД и „ДЖОБС“ АД, с които образува Групата на ББР.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.minfin.bg
  2. Това е бюджетът на МФ. Да не се бърка с държавния бюджет, който от своя страна е част от консолидираната фискална програма (КФП).
  3. а б Министерство на финансите на Република България. История
  4. Пътеводител на Централния държавен архив. Учрежденски фондове (до 1944 г.). т. I – Органи на власт и управление, София 2005, с. 254.
  5. Методиев В., Стоянов Л., Българските държавни институции 1879 – 1986, С. 1987, с. 258