Аджан Брам

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Аджан Брам
Аджан Брам през 2008 г.
Аджан Брам през 2008 г.
Роден Питър Бетс
7 август 1951 г. (69 г.)
Професия писател
Националност Флаг на Англия Англия,
Флаг на Великобритания Великобритания
Активен период 2005-
Жанр книги за самопомощ, религиозна литература
Уебсайт www.ajahnbrahm.org
Аджан Брам в Общомедия

Аджан Брам (на английски: Ajahn Brahm) е английски теревадски будиски монах и писател на произведения в жанра книги за самопомощ и самоусъвършенстване.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Аджан Брамавамсо Махатера, известен като Аджан Брам, е роден на 7 август 1951 г. в Лондон, Англия, с рождено име Питър Бетс. На 16-годишна възраст се запознава с първите будистки книги и оттогава определя себе си за последовател на будизма. Получава стипендия и учи теоретична физика в Университета в Кеймбридж. В Кеймбридж се присъединява към будисткото общество на университета и на 18 години за пръв път се среща с будистки монах.

След дипломирането си в продължение на една година работи като преподавател в гимназията, след което заминава за Тайланд, за да стане монах. Посветен е в монашески чин на 23 години от настоятеля на манастира „Уат Сакет“ в Банкок, и в продължение на 9 години прекарва в обучение и медитация под ръководството на известния будистки учител Аджан Ча Бодхиняна Махатера. През 1983 г. след завършване на обучението си е изпратен в Пърт.

В Пърт заедно с местната диаспора основава манастира „Бодхиняна“ кръстен на неговия учител. Самият манастир е построен със собствени сили и средства.

Аджан Брам става игумен на манастира „Бодхиняна“, в Серпентин, Западна Австралия, духовен съветник на будистките общества на Виктория, Южна Австралия, и Сингапур, патрон на будистките центрове в Сингапур и Сидни.

Докато е младши монах е помолен да изготви указания на английски език за будисткото течение виная. Наръчникът става основа за изучаване на монашеската дисциплина в много теравадански манастири в западните страни.

През 2005 г. е издадена първата му книга „Отвори сърцето си: будистки приказки за щастие”.

През 2009 г., в резултат от убежденията си за равенство на половете, посвещава в будистки монашески сан четири жени, за което е отлъчен от приемствеността с главния манастир в Тайланд. За действията си получава широка защита и морална подкрепа от целия свят.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • Opening the Door of Your Heart: And Other Buddhist Tales of Happiness (2005)
    Отвори сърцето си: будистки приказки за щастие, изд.: „Хермес”, Пловдив (2011), прев. Снежана Милева
  • Mindfulness, Bliss, and Beyond: A Meditator's Handbook. (2006)
  • The Art of Disappearing: Buddha's Path to Lasting Joy. (2011)
  • Don't Worry, Be Grumpy: Inspiring Stories for Making the Most of Each Moment (2014)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]