Пърт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Пърт.

Пърт
Perth
— град —
      
Герб
Изглед от Пърт с църквата „Сейнт Матю“, мостът „Смийтън бридж“ и река Тей
Изглед от Пърт с църквата „Сейнт Матю“, мостът „Смийтън бридж“ и река Тей
Страна Великобритания
Съставна страна Шотландия
ОбластПърт анд Кинрос
Население47 430 души (2016 г.)
Официален сайтwww.perthcity.co.uk
Пърт в Общомедия

Пърт (на гаелски Peairt; на английски: Perth, произнася се [pəːθ][1]) е град в Централна Шотландия, близо до устието на река Тей.

Той е историческа столица на Кралство Шотландия и на бившето графство Пъртшър. Административен център на област Пърт анд Кинрос. Население 43 590 жители от преброяването през 2004 г.[2]

Пърт е наричан „Красивият град“ (The Fair City). При преоценката на формалните критерии за голям град (city) през 90-те години на XX век градът не е включен в списъка на одобрените градове и ефективно е принизен до градче (town), което се възприема болезнено за шотландската национална гордост.

Много градове и градчета по света носят името Пърт по името на шотландския град, като най-известен е град Пърт – столица на щата Западна Австралия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Замъкът „Скон“ край Пърт

В близост до Пърт се намира град Скон, където върху Камъка от Скон са били коронясвани шотландските крале от Кенет I (843 – 858) до Александър III (1249 – 1286). Пърт на практика е бил столица, защото кралският съд често е заседавал в него.

Крал Дейвид I дава статут на „burgh“ (град) на Пърт в началото на XII век, и през XII-XIII век градът е един от най-богатите търговски градове в Шотландия. Разкопки потвърждават търговията с луксозни стоки (коприна от Испания, керамика от Франция). Голяма част от града е разрушена от наводнение на река Тей през 1210 г.

При нахлуването на английския крал Едуард I през 1296 г., дало началото на първата война за независимост на Шотландия, Пърт е нападнат. Защитен само с ров и слабо укрепен, градът пада бързо. Англичаните усилват укрепленията, но след възвръщането на града от Робърт I те са сринати.

Планирайки да направи Пърт английска база в Шотландия, крал Едуард III накарва шест манастира в Пъртшър и Файф да платят за изграждането на дебели защитни стени, кули и укрепени порти около града. Това го прави най-защитеният град на Шотландия през Средновековието. След Якобитското въстание през 1745 г. започва разрушаването на укрепленията и до края на XVIII век те са напълно разрушени.

След 1760 г. промишлеността се развива и основните продукти на износа са лен, кожи и уиски. Водопроводна и газопреносна мрежи са изградени през 20-те години на XIX век, а града е електрифициран през 1901 г.

Местоположението на града е благоприятно за развитието му като транспортен възел и освен пристанищен град, той става жп гара в 1848 г. В края на XIX век по улиците се появяват омнибуси, но скоро те са заменени от електрически трамваи.

Пърт е едно от 26 градчета, наддаващи за статут на град при отбелязването на Диамантения юбилей на кралицата през 2012 г. На 14 март 2012 градският статут на Пърт бива успешно възстановен и така става седмият град в Шотландия.

Спорт[редактиране | редактиране на кода]

Представителният футболен отбор на града носи името „ФК Сейнт Джонстън“. Състезава се в Шотландската премиър лига.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]