Акихико Хошиде

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Акихико Хошиде
星出 彰彦
японски космонавт
Akihoshide.jpg
Информация
Роден 28 декември 1968
Сетагая, Токио, Япония
Националност японец
Друга професия инженер
Звание Полковник
Престой в космоса 13 денонощия, 18 часа, 13 минути 7 секунди
Селекция Група NASDA-4 (1999)
Мисии STS-124 - МКС
Емблема на мисията
STS-124 patch.svg
Акихико Хошиде
星出 彰彦
в Общомедия

Акихико Хошиде(на японски: 星出 彰彦) e японски инженер, седми японец в космоса.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родене на 28 декември 1968 г. в район Сетагая, Токио, Япония г. След средното си образование Акихико Хошиде учи машинно инженерство в Университета Кейо (степен бакалавър през 1992 г.), а след това — теория на въздушните и космически полети в университета в Хюстън (степен магистър през 1997 г.). Започва в JAXA като кандидат за космонавт. През 1992 г. Хошиде започва работа в NASDA (National Space Development Agency of Japan, Националната агенция за космическо развитие на Япония); и в продължение на две години участва в разработката на ракетата-носител H-IIA в бюрото на агенцията в Нагоя. От 1994 до 1999 работи като инженер по програмите за обучение в Бюрото на космонавтите.

През февруари 1999 г. Хошиде е избран за един от тримата японски космонавти, които да участват в проекти на Международната космическа станция. След това през април същата година започва обучение, което приключи през януари 2001 г. От април 2001 Хошиде отново взема участие в усъвършенстването на космическата лаборатория Кибо и ракетата-носител H-IIA.

През май 2004 г. Хошиде завършва подготовката си като инженер-пилот на космическия кораб Союз в ЦПК „Юрий Гагарин“ в Звездното градче. През май 2004 г. той започва да се готви в Космическия център „Линдън Джонсън“ за полети на кораби от програмата Спейс Шатъл и работа на МКС, която завършил през февруари 2006.

На 31 май 2008 г. Акихико Хошиде започва първия си полет в космоса със совалката Дискавъри, мисия STS-124. Основната задача на тази експедиция е установи и започне работа японската изследователска лаборатория Кибо. При този полет Хошиде е представител на Японската космическа агенция. STS-124 е вторият от три полета, задачите на които били монтаж и привеждане в действие на Кибо. Продължителността на полета е 13 денонощия, 18 часа и 13 минути.

На 18 ноември 2009 г. става известно, че Хошиде ще бъде член на екипажа на експедиции МКС-32 и МКС-33. Както е планирано, през лятото на 2012 г., в състава на екипаж той ще излети с космическия кораб Союз към МКС и в продължение на 6 месеца ще бъде на нея като бординженер.

Източници[редактиране | редактиране на кода]