Аладин Харфан

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Аладин Харфан
български бизнесмен от арабски произход
Роден
1963 г. (55 г.)

Аладин Харфан е български бизнесмен от арабски произход, роден в столицата на Сирия - Дамаск.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Първото посещение на Аладин Харфан в България е през 1991 г., а през 2004 г. получава и българско гражданство.

Бизнесът му в България стартира с търговия с техника за дома. Паралелно с това създава и управлява собствени вериги магазини в цялата страна. В началото с името „Технолукс“, а по-късно - „Техноцентър Е-Елит“. През 2000 г. регистрира първата българска марка за електроника „ЕЛИТ“[1]. Марката „ЕЛИТ“ е предназначена за българското семейство с ниски и средни доходи и е достъпна за широк кръг от потребители. Електроуредите с тази марка се разпространяват в търговската мрежа на страната, също в Сърбия, Румъния и Украйна.

От 1999 г. дружеството му „Аладин“ ЕООД започва да работи предимно като инвестиционна компанията [2]. В последните години фокусът ѝ е върху недвижимите имоти, най-вече търговските и складови обекти. Най-големият проект на дружеството до момента е изграждането на Мол Плевен [3] [4] [5]. За инвестицията си в търговския център предприемачът е отличен от Българската агенция за инвестиции[6] със сертификат за Първи клас инвеститор.[7]

Бизнесменът притежава още медико-дентален център „Медстом“[8], Агропласмент и търговия - Плевен [9] и верига ресторанти за бързо хранене. Има дялове в строителна фирма „Аладин Билдинг“ ООД [10] и др.

Един от учредителите на създадения във Велинград Съюз на мюсюлманите в България<ref>Иван Асенов, Павлина Живкова, „Сирийски спонсори ислямизират Родопите“, в. „Монитор“, 2 октомври 2006 г.</ref

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Официален сайт на E-Elite Bulgaria Ltd
  2. Официален сайт на Аладин ЕООД
  3. Силвия Златкова, Ефтика Георгиева, Инвестират 80 млн. лева в изграждането на „Мол Плевен“, в. „Строителство Градът“, бр. 43, 12 ноември 2007 г.
  4. Яна Бодурова, „Молът на Аладин“, в. „Капитал“, 30 юли 2010 г.
  5. Сайт на Мол Плевен
  6. Сайт на Българската агенция за инвестиции
  7. „Проектът „Мол Плевен“ отличен със сертификат за инвестиция първи клас“, profit.bg, 6 ноември 2007 г.
  8. Дентална клиника „Медстом“
  9. „АП продаде на търг „Агропласмент и търговия“ ЕАД за 6 400 000 лева“, сайт на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, 4 февруари 2008 г.
  10. За нас, сайт на Строителна фирма „Аладин Билдинг“ ООД.„Аладин Харфан: Кризата е като тъмен киноекран – звучи музика, но образ няма“, investor.bg, интервю на Ангел Милев, 12.12.2008 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]