Араби в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Араби в България
Общ брой11 400[1]
РазселениеСофия, Пловдив, Варна, Бургас
Езикарабски, български
Религияислям, християнство
Сродни групиараби

Арабите в България са предимно преселници от арабските страни, по-специално от Ливан, Сирия, Палестинската автономия, Ирак, Йордания и също малки групи от Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Либия и Судан. По-голямата част от арабите в България са от ливански и сирийски произход, което е резултат на това, че са първите араби, стъпили в съвременна България. Арабската общност е една от най-старите общности на чужденци, избрали да живеят в България. Тя има над 40-годишна история в страната и се състои от около 11 400 души, включително и такива, които са сключили брак с български граждани. Според други данни, направени от два екипа антрополози и социолози, числеността на легално пребиваващите и работещи официално араби в България през 2004 г. е <17 000 души.

В допълнение в България има хора от арабските страни, които са със статут на бежанци (бежанците от Сирийската гражданска война, но само 10% от тях са сирийски араби, а останалите 90% от тях са сирийски кюрди[2]) или са нелегални имигранти (алжирци, основно от берберски произход, и обикновено погрешно наричани араби), опитващи се да имигрират към западна Европа.

В България, по-точно в столицата София, има няколко арабски училища. Към момента училищата са три: ливанско (училище – „Джубран Халил Джубран“), иракско и най-новото палестинско, където децата на чуждестранни граждани с арабски произход се записват да учат, а също така и децата от смесени бракове.

Известни араби в България[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]