Християнство в България

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Християнството в България е най-разпространената религия, която изповядва мнозинството от населението на страната. В чл. 13 от конституцията на Република България е записано че традиционна религия в страната е източноправославното християнство.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Християнството било утвърдено още през първите три века след Христа в Македония, Мизия и Тракия.[2] Най-видни негови проповедници там са апостолите Св. Андрей – по Черноморието и Св. Павел в Беломорието и Македония. Следващият веднага след Първият вселенски църковен събор, разглеждан и като негово продължение – Сердикийски църковен събор от 343 – 344 г. неслучайно става в днешна София, където 32 години по-рано е издаден първият императорски едикт за легализиране на християнството и спиране преследванията срещу вярващите – известният Сердикийски едикт от 311 г. В 343 г. св. Атанасий Велики патриарх александрийски основава първият манастир на континента Европа – днешния Златноливаденски манастир при сегашното чирпанско село Златна ливада. В днешните български земи още тогава са направени и първите преводи на Библията – от Никита Ремесиански на тракийски език – известната Библия Бесика създал за това и азбуката на траките и на старогерманския готски език от епископ Вулфила, създал за написването на известната Библия на Вулфила готската писменост.

През VIII век единствено епископията на Дръстър остава в Мизия като част от Константинополската епархия, като има за цел да обслужва християните по българските земи, съгласно клауза от мирния договор от 681 година между България и Византия. Заради областите Тракия и Македония, чиито обитатели са предимно християни, след 812 година броят на християните по българските земи се увеличава драстично.

През 864 г. цар Борис I покръства България и въвеждане християнството за официална държавна религия в Първото българско царство.[3]

Численост и дял[редактиране | редактиране на кода]

Според оценки на изследователския център – Pew Research Center от 2010 г. в България има 6.3 милиона християни, които представляват 84,1 % от населението на страната.[4]

Виж също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Конституция на Република България // parliament.bg. Архивиран от оригинала на 2021-02-08. Посетен на 31 декември 2017.
  2. К. Динков 1953, с. 23.
  3. „Княз Борис І – покръстителят, просветителят“ // bugari-u-hrvatskoj.com. Архивиран от оригинала на 2018-01-19. Посетен на 31 декември 2017.
  4. „Table: Christian Population in Numbers by Country“ // pewforum.org, 19 декември 2011. Посетен на 31 декември 2017. (на английски)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]