Библия на Вулфила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Страница от преведената Библия

Под Библията на Вулфила се разбира превод на Библията от гръцки на готски език, направен от готския епископ Вулфила (311 до 383) през 4 век. За този превод Вулфила създава готската писменост, като до този момент готите са си служили с рунически знаци. Преводът е създаден в Никополис ад Иструм в днешна България. Тази библия е един от малкото източници на готски език и представлява най-стария писмен документ на германски език.

Най-старият запазен екземпляр на тази библия е "Codex Argenteus" (Сребърната библия) от VI век. Той е съдържал 336 страници, от които са запазени 188. Известeн е с това име поради сребърното мастило, с което е написан върху фин пурпурен пергамент и поради сребърния обков на кориците. Всъщност това е препис на Библията на Вулфила, направен в началото на VI век в двора на готския император Теодорих Велики в Равена, Италия.

Днес библията се съхранява в Швеция в Университетската библиотека в Упсала. В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се пази нейно копие.

През 1908 г. известният лингвист Вилхелм Щрайберг публикува паралелен готски и старогръцки текст на съхранените ръкописи от Библията на Вулфила.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]