Библия на Вулфила

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Страница от преведената Библия

Под Библията на Вулфила се разбира превод на Библията от гръцки на готски език, направен от готския епископ Вулфила (311 до 383) през ІV век. За този превод Вулфила създава готската писменост, като до този момент готите са си служели с рунически знаци. Преводът е създаден в Никополис ад Иструм в днешна България. Тази библия е един от малкото източници на готски език и представлява най-старият писмен документ на германски език.

Най-старият запазен екземпляр на тази библия е Сребърният кодекс (Codex Argenteus) от VI век. Той е съдържал 336 страници, от които са запазени 188. Известен е с това име поради сребърното мастило, с което е написан върху фин пурпурен пергамент и поради сребърния обков на кориците. Всъщност това е препис на Библията на Вулфила, направен в началото на VI век в двора на готския император Теодорих Велики в Равена, Италия.

Днес Библията се съхранява в Швеция, в Университетската библиотека в Упсала. В Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ се пази нейно копие.

През 1908 г. известният лингвист Вилхелм Щрайберг публикува паралелен готски и старогръцки текст на съхранените ръкописи от Библията на Вулфила.


Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]